Belföld

Karácsony a Megafon milliárdjairól: Ezt a pénzt a kormánypárt juttatja el nekik, és ez a pénz a magyar adófizetők pénze

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Közösségi oldalán reagált a főpolgármester a 24.hu tegnapi cikkére, amelyben azt mutattuk ki, hogy a CÖF, a Megafon és az Aktuális Média nevű propagandaüzemek összesen több mint 8 milliárd forintnyi, beazonosíthatatlan hátterű támogatásból, illetve adományból működtek az elmúlt években.

Karácsony Gergely azt írta ezzel kapcsolatban:

Nyolcmilliárd forint. 8 000 000 000 forint. Budapest egy évben ennyi pénzből látja el idősgondozási és hajléktalan ellátási feladatait. Ennyi pénzből több mint 30 új trolibuszt vásárolhatnánk. És most kiderült, hogy ennyi pénzt kaptak a Fidesz propagandistái, akik a Fidesz megbízásából, a Fidesz érdekében szakmányban gyártják a lejárató kampányokat, hazudnak és manipulálnak. Nyolcmilliárd forintból.

Hozzátette:

Nincs kétségem, ezt a pénzt a kormánypárt juttatja el nekik, és ez a pénz a magyar adófizetők pénze. Aminek lenne helye sok helyen máshol: az egészségügyben, az oktatásban, a kultúrában, ezernyi helyen. De nekik ez a politika, ez a kormányzás, a vég nélküli lejárató kampányok. Ők ilyenek.

Tegnapi hír, hogy miután a NAV már egy ideje nyomoz Karácsony Gergely főpolgármester 99 Mozgalmának finanszírozása ügyében, most az OTP Bank is feljelentést tett. A Magyar Nemzet cikke szerint „Karácsony pénzügyeket intéző embere”, Perjés Gábor többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak. A hitelintézet a sajtóban megjelent hírek után nemrégiben belső ellenőrzési vizsgálatot rendelt el, majd ennek végén megállapításokat tett: ezek egyike, hogy a jegyzőkönyvek szerint az adománygyűjtés alapvetően külföldön élő magyar személyektől történik egy körülbelül 30×30×30 centiméteres nagyságú adománygyűjtő ládába.

Ezekbe a Perjésék-féle jegyzőkönyvek állítása szerint 2-3 ezer bankjegyet, egy esetben pedig 3811 bankjegyet préseltek be. A feljelentés szerint viszont „a ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el, ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a behozott bankjegyek többsége – elsősorban az euró bankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak (mintha a nyomdából kikerülve nem használták volna azokat)”.

Erre így reagált Karácsony:

A közpénzözön luxusából csócsálják a jogszerű adománygyűjtést, most éppen egy olyan anyaggal – amelynek állításait a pénzintézetnek majd két éve elküldött dokumentáció is tételesen cáfolja –, de amiben nem elég, hogy az Orbán-kormány rendeletének megfelelő adománygyűjtésre használt láda méretét nem találják el, de még az időgépet is feltalálták. Mással aligha magyarázható, hogy két évvel (!) egy pénztári befizetés után tudni vélik, milyen állapotúak voltak az akkor befizetett bankjegyek. De tudom, sok helyről jelezték már nekem, nem fognak válogatni az eszközeikben a következő hónapokban.

A Magyar Nemzet csütörtökön az eljárást felügyelő Fővárosi Főügyészség tájékoztatása alapján arról írt: a költségvetési csalás mellett már a pénzmosás gyanúját is vizsgálja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal abban a nyomozásban, ami a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom pénzügyeivel kapcsolatban indult.

Kapcsolódó
Titokzatos milliárdok fűtik a NER-propaganda nehéztüzérségét
Legalább nyolcmilliárd forint érkezett az elmúlt években a kormánypárti influenszereket foglalkoztató, illetve a Fidesz érdekében kampányokat folytató szervezetekhez úgy, hogy az összeg forrásáról semmi sem deríthető ki. Csak a Megafon egy év alatt kétszer annyi pénzhez jut így, mint amennyi a teljes ellenzék állami kampánytámogatása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik