Belföld

Sírva fakadt a bíróságon Turek, azt állítja semmi oka nem volt agyonlövetni a legjobb barátját, Döcher Györgyöt

Kedden az előkészítő üléssel megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken annak az előre kitervelten, több emberen elkövetett emberöléssel vádolt két férfinek a büntetőpere, akik a vád szerint 24 évvel ezelőtt kivégezték Döcher Györgyöt és a testőrét.

Az éjszakai életben csak Turekként ismert U. Alexet, mint felbujtót, a társát B. Károlyt pedig mint elkövetőt állították ma bíróság elé.

Szabó József, a Fővárosi Törvényszék szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyész 18 év szabadságvesztést kért a két vádlottra előkészítő ülésen történő beismerés esetére, de egyikük sem ismerte be a bűnösségét, ezért a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet.

Az első rendű vádlott azt mondta, hogy légből kapott az egész vádirat, és egyetlen közvetlen bizonyíték sincs ellene. Állítása szerint semmi indítéka és célja nem volt, hogy megölesse legjobb barátját, és ezen a ponton el is sírta magát. A másodrendű vádlott sem ismerte be a bűnösségét, és azt mondta, hogy majd a tárgyaláson tesz érdemi vallomást.

– mondta a szóvivő.

A vádirat szerint a felbujtó 1991 és 1998 között közeli baráti viszonyt ápolt áldozatával, korábbi bűntársával, és mindkettőjük közös ismerőse volt egy bolgár állampolgár, a másik áldozat.

Az 52 éves férfi időközben megismerte egy szlovákiai bűnszervezet vezetőjét, akinek anyagi és logisztikai segítséget is nyújtott, amikor az a társaival együtt – szlovákiai bűnszervezeti ellentétek elől menekülve – tartósan Budapesten tartózkodott.

U. Alex a vád szerint elhatározta, hogy ezt a kapcsolatát felhasználva megöleti korábbi bizalmasait, a magyar és a bolgár férfit. A bűntény idején a magyar sértett szabadságvesztés büntetését töltötte, melynek keretében enyhébb végrehajtási szabályok szerint kedvezményében részesült, és 1998 decemberétől egy XV. kerületi vendéglőben tartózkodhatott reggeltől kora estig.

Kapcsolódó
police.hu
Géppisztolyos leszámolás: vádat emeltek a 23 évvel ezelőtti kettős gyilkosság ügyében
Az 1999-ben Budapesten történt kettős emberölés, a Döcher-gyilkosságként ismert ügy gyanúsítottjai kerülnek a vádlottak padjára.

Turek a szlovákiai bűnszervezeti vezető segítségével megbízott egy szlovák állampolgárságú bűnözőt, az ügy másik vádlottját,hogy ölje meg korábbi üzlettársait, a magyar és a bolgár férfit, amit a bérgyilkos végre is hajtott.

A szlovák bérgyilkos 1999. február 2-án a délelőtt lépett be a Palotás kisvendéglőbe, és egy hangtompítós géppisztollyal összesen húsz, fejre és fejtájékra irányuló célzott lövéssel megölte a két férfit, majd egy közelben várakozó autóval elmenekült a helyszínről. A mai előkészítő ülésen mind a két vádlott tagadta a bűnösségét, ezért a bíróság tárgyalásra tűzte az ügyet.

Kapcsolódó
Ez köti össze a Döcher-ügyet a dunaszerdahelyi mészárlással – célegyenesben a maffia-felszámolás
A Tangó és Kes legújabb adásában a parameter.sk főszerkesztőjével, Barak Dáviddal elevenítjük fel az 1999-es Döcher-gyilkosságot és a dunaszerdahelyi mészárlást annak apropóján, hogy a rendőrség bejelentette: 24 éves nyomozással végül sikerrel göngyölítették fel a két ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik