Belföld

Berántotta és letépte egy karbantartó alkarjának egy részét a diófeldolgozó gép

Letépte egy karbantartó alkarjának egy részét a diófeldolgozó gép. A Fonyódi Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a mezőgazdasági cég ügyvezetőjét.

Mónok Andrea, a Somogy Megyei Főügyészség helyettes szóvivője az esettel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyészség büntetővégzésben meghozandó pénzbüntetést kért a férfire.

A vádirat szerint az ügyvezető karbantartóként foglalkoztatta a megfelelő szakképzettséggel és orvosi alkalmassági véleménnyel sem rendelkező, speciális munkavédelmi oktatásban nem részesült férfit, akinek a feladatát képezte egy diófeldolgozó gépsor karbantartása.

ugyeszseg.hu

A gépsor veszélyes terei azonban nem voltak megfelelő módon elhatárolva, a berendezés a szükséges védőburkolatok hiányában üzemelt, illetőleg a gépsor veszélyes helyeinek közelében nem került elhelyezésre vészleállító kapcsoló. Az ügyvezető emellett nem tett az ellen sem, hogy az alkalmazott szakszerűtlen módon a gép kikapcsolása nélkül, üzemelés közben végezzen beállításokat az eszközön.

Ilyen előzmények után a férfi az üzemben lévő gépsoron végzett beállítást, amikor elveszítette az egyensúlyát és a kezében tartott villáskulcsot elkapta a diófeldolgozó szalag, majd azzal együtt berántotta a kezét a szalag és feszítődob közé. A karbantartó súlyos, maradandó fogyatékossággal járó sérülést szenvedett. Úgy tudjuk, hogy az alkarjának egy részét tépte le a gép, és emiatt amputálni kellett a keze egy részét. Az ügyészség pénzbüntetést kért az ügyvezetőre.

Kapcsolódó
Szándékos öncsonkítással vádolják az anyát, akinek letépte a karját egy rossz tésztagép
Bár a szakértők megállapították, hogy a rossz volt az a tésztagép, a munkáltató szerint az áldozat a hibás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik