Belföld

Népszava: Egy nappal az évkezdés előtt tudták meg, hogy nem indul az oktatás az általános iskolában

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Tanévkezdés előtt, egyetlen nap alatt szűnt meg a nappali tagozatos általános iskolai oktatás a Budapest VIII. kerületi Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium Bauer Sándor Utcai Tagintézményében – írja a Népszava. Az iskola korábban önálló intézményként működött Lakatos Menyhért Általános Iskola néven, és 2021-ben lett a Deák Diák tagintézménye.

A lap úgy értesült, hogy az intézmény tanárai csak az augusztus 31-én tartott értekezleten tudták meg, hogy szeptember elsejétől már nem lesz nappali általános iskolai feladatellátás, csak a gimnáziumi és a leginkább felnőttoktatás keretében megvalósuló esti általános iskolai oktatás marad meg.

A lap névtelenséget kérő forrása szerint korábban semmi jele nem volt annak, hogy egyik napról a másikra megszüntetik az általános iskolai osztályokat. Voltak pedig problémák, a diáklétszám például folyamatosan csökkent. Első, második és harmadik évfolyamok már korábban sem indultak, és mivel a tanulók többsége hátrányos helyzetű, roma gyermek volt, sokan szegregált iskolaként tartották számon a Bauer utcai tagintézményt.

Azt írják, hogy a felső tagozatosok többségét egy ferencvárosi iskola vette át, de a hetedik évfolyamosoknak ott már nem volt hely, így az osztályok nem maradhattak együtt, őket más iskolákban „szórták szét”.

A lap megkérdezte az iskolát fenntartó Belső-pesti Tankerületi Központot, hogy pontosan mi volt az oka az alapfokú oktatás megszüntetésének a Bauer utcai iskolában, és miért tanévkezdés előtt egy nappal döntöttek erről. Válaszukban azt írták,

augusztus 30-án észlelték a tanulók létszámának drasztikus csökkentését, ezt követően értesítették a szülőket a fennálló helyzetről.

Mint írták, az intézkedésre a köznevelési törvény előírása miatt volt szükség, mely szerint az általános iskolai osztályok minimális létszáma tizennégy fő, összevont osztályok működése pedig csak alsó tagozaton engedélyezett.

Mivel a tagintézményben az alsó tagozat első három évfolyama már az előző tanévben megszűnt, felmenő rendszerben már csak a negyedik osztálytól voltak tanulók, a felső tagozaton pedig osztályonként tizennégy fő alatti volt a tanulólétszám, így tanulói érdeklődés hiányában a jogszabályi előírásoknak megfelelő oktatás már nem volt szervezhető. A tankerület szerint az érintett tanulók érdekét is az szolgálta, hogy nagyobb osztályokban, másik épületben folytassák a tanulmányaikat. Hozzátették, gondoskodtak az érintett tanulók elhelyezéséről a szabad iskolaválasztás jogának biztosítása mellett. Hogy minderre miért a tanévkezdés előtt egy nappal került sor, nem derült ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik