Belföld

Gyanúsan közel maradt a közpénzzel kitömött volt ügyvédi irodájához Nagy Márton testvére

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
  • Aznap, amikor 2022 májusában Nagy Márton miniszteri esküt tett, a testvére, Nagy Szilárd kiszállt az addig közpénz százmilliókat kasszírozó ügyvédi irodájából.
  • Pete Judit vette át az irodát, amellyel azóta is százmilliós szerződéseket kötöttek a Nagy Márton felügyelete alá tartozó állami cégek.
  • Az ügyvédnő korábban a roma önkormányzat botrányos, Híd a munka világába programjában 35 millió forintot vett fel tanácsadásért.
  • Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterként a Közbeszerzési Tanács tagjának jelölte Pete Juditot.
  • A miniszter testvérével fennálló szoros kapcsolatot alátámasztja, hogy láttuk, amint Pete Judit egyik reggel egy Porschéval távozott abból a II. kerületi ingatlanból, ami a cégnyilvántartás szerint Nagy Szilárd lakcíme.

Fontos nap volt 2022. május 24-e Nagy Márton és családja életében. A politikus az ötödik Orbán-kormány tagjaként aznap tett miniszteri esküt a Parlamentben. Testvére, Nagy Szilárd pedig ugyanezen a napon aláírta azt a megállapodást, amelynek értelmében kiszállt az addig közpénz százmilliókat kasszírozó ügyvédi irodájából. Az állammal megkötött szerződések azonban egytől egyig a nevet változtató ügyvédi irodánál maradtak.

A két esemény feltehetően nem független egymástól. Nagy Márton számára testvére ügyvédi irodájának állami megbízásai már a miniszterségét megelőzően is okoztak kellemetlenséget. Nagy még a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója volt, amikor 2021-ben a Momentum politikusa, Tompos Márton közzétett egy szerződéslistát, amelyből kiderült, hogy Nagy Szilárd ügyvédi irodájával milliárdos értékben kötöttek állami szerződéseket. A Nagy és Kiss Ügyvédi Irodát elsősorban Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (jelenleg a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója) felügyelete alá tartozó cégek bízták meg. A listából kiderült, hogy a Volánbusszal, az MVM-mel, a Magyar Postával és a Magyar Közút Zrt.-vel is szerződésben állt az iroda, jogi vagy közbeszerzési tanácsadás céljából.

Varga Jennifer / 24.hu Nagy Márton a budai Várban.

Tényfeltárásunk során arra jutottunk, hogy a Nagy Szilárd kiválása után Pete és Kiss Ügyvédi Iroda néven tovább működő ügyvédi iroda igencsak közel maradt a miniszter testvéréhez, és továbbra is százmilliós állami megbízásai vannak.

Kinyílt a közpénzcsap

A Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda 2016-ban tűnt fel a közbeszerzési eljárásokon, eleinte más társaságokkal közösen, konzorciumban nyert el olykor milliárdos értékű állami megbízásokat jogi, közbeszerzési tanácsadásra. Később önállóan is számos állami céggel kötött szerződéseket százmilliós nagyságrendben.

Lapunk gyűjtése szerint 2016 és 2021 között a Nagy Szilárd ügyvédi irodáját tagként felvonultató konzorciumok tízmilliárd forintot meghaladó állami megbízásnak lettek a kedvezményezettjei. Ezek közt a legjelentősebb a még Lázár János vezette Miniszterelnökségtől 2016-ban elnyert megbízás volt. A 4,8 milliárd forint összértékű munkára szerződtetett konzorcium tagjai a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda, az Ész-Ker Zrt. és a néhai Bajkai István Fidesz-alapító ügyvédi irodája, az SBGK volt.

A társaságok arra szerződtek, hogy őrködnek az európai uniós támogatású projektek közbeszerzésének szabályossága felett. Azonban – mint megírtuk – az eredmény lesújtó volt: annyi szabálytalanságot engedtek át a szűrőn, hogy végül egymilliárd euró átalánybüntetést kapott Magyarország.

A résztvevők felelőssége nem vetődött fel: 2020-ban a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. közbeszerzésén is befutók voltak. A Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda közbeszerzési minőségbiztosítási és ellenőrzési feladatokra szerződött nettó 14 900 forintos óradíjjal. Ezen kívül Nagy Márton testvérének irodája sikeres volt konzorciumi tagként

  • a Magyar Államkincstár csaknem 1,8 milliárd forintos közbeszerzésén,
  • a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 800 milliós, és 1,2 milliárdos tenderén,
  • illetve a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 530 és 500 millió forintos pályázatán is.

Új tulajdonos, töretlen siker

Ilyen előzmények után döntött úgy Nagy Szilárd, hogy testvére miniszteri kinevezése napján kiszáll a Nagy és Kiss Ügyvédi Irodából. A 99 százalékos tulajdonrészét Pete Judit ügyvéd vette át, aki korábban alvállalkozóként már megjelent az ügyvédi iroda mellett. Arról nincs információnk, hogy az adásvétel során a tulajdonrész pénzért cserélt-e a gazdát, ám az ügylet végeredményeként az iroda Pete és Kiss Ügyvédi Iroda néven működik tovább, és a korábban kötött állami szerződéseket is ez a társaság viszi tovább.

Az iroda új tulajdonosa nem messziről érkezett: a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda és Pete Judit székhelye egyaránt a Szabadság téri Bankcenter irodaház hatodik emeletén volt, és az újonnan létrejött iroda is itt működik. Nagy Szilárd új irodát hozott létre Nagy és Hollós Ügyvédi Iroda néven, amely szintén a Bankcenter hatodik emeletén kezdte meg a működését.

A Pete és Kiss Ügyvédi Iroda elődjéhez hasonlóan tovább szárnyal az állami megbízásokkal.

Már Pete Judit többségi tulajdonos vezetésével több mint 362 millió forint értékben kötött szerződést az irodával a Nagy Márton miniszter felügyelete alá tartozó MNV Zrt., és 262 millió forintért szerződött vele az Eximbank is.

Szerződést kötött a Pete és Kiss Ügyvédi Irodával jogi tanácsadásra a szintén Nagy Márton felügyelete alá tartozó

  • Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. óránként 35-50 ezer, illetve évente 50 millió forintért,
  • a Magyar Fejlesztési Bank kétszer 7,5 millióért,
  • az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. nettó 19,5 millió forintért,
  • az ATEV Zrt. 20 millióért,
  • a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. 4 millió forintért,
  • a Maradványvagyon-hasznosító Zrt. óránként 35 ezer forintért, legfeljebb 90 millió forint keretösszegig, egy másik szerződés szerint pedig óránként 35 ezer forintért, illetve havonta legfeljebb 630 ezerért. Egy harmadik szerződés alapján óránként 35 ezer, évente legfeljebb 60 millió forintot kaphat az iroda.

Utóbbi három cég duplázott, ugyanis nemcsak a Pete Judit vezette ügyvédi irodát bízta meg, hanem a BPP Best Practice Procurement Zrt.-t, ami szintén Pete tulajdonában áll. Az ATEV 3 millió forintot, a Bányavagyon-hasznosító Kft. évi 15 milliót, a Maradványvagyon-hasznosító Zrt. pedig legfeljebb 30 millió forint keretösszegig fizet a társaságnak. Ugyanezt a céget bízta meg a szintén a gazdaságfejlesztési miniszter felügyelete alá tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. is, amely több mint 13 millió forintért szerződött vele szaktanácsadói feladatok ellátására.

Bizalmi viszony

Ráadásul nem sokkal azután, hogy Nagy Szilárd rábízta ügyvédi irodáját Pete Juditra, Nagy Márton miniszter is fontos feladatot osztott az ügyvédnőre.

Az állami vagyon felügyeletéért is felelős miniszterként egyik első döntésével Pete Juditot jelölte a Közbeszerzési Tanács tagjának.

Pete már az ötödik Orbán-kormány megalakulása utáni első ülésen részt vett a tanács ülésén, bő két héttel a miniszterek eskütétele után.

Tehát miközben számos állami vállalat közbeszerzési, jogi tanácsadását végzi, az ügyvéd a Közbeszerzési Tanács tagja is. E szervezet feladatai közé tartozik a többi közt kinevezni, illetve felmenteni a Közbeszerzési Döntőbizottság elnökét, elnökhelyettesét és a közbeszerzési biztosokat, továbbá elbírálni a közbeszerzési biztosokkal kapcsolatos összeférhetetlenségi ügyeket.

Pete Judit megbízatásáról érdeklődve megkerestük a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztériumot. Azt közölték, hogy Pete megfelel a törvényben rögzített összeférhetetlenségi szabályoknak, hosszú évekre visszanyúló szaktudása és gyakorlati tapasztalatai alapján a Közbeszerzési Tanács tagjaként alkalmas a feladat ellátására. Hozzátették, hogy a miniszter felé fennálló beszámolási kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz.

Figyelemre méltó, hogy Pete ügyvédként milyen területeken szerezte tapasztalatát, hiszen már azelőtt is akadt közpénzes megbízása, hogy átvette Nagy Szilárd ügyvédi irodáját. Lapunk birtokába került az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) botrányos Híd a munka világába foglalkoztatási programjának zárójelentése. Az 1,6 milliárd forintos programban a szervezetnek elsősorban európai uniós forrásból létre kellett volna hoznia egy országos lefedettségű munkaerő-közvetítő irodahálózatot, amely folyamatos és kiszámítható munkát biztosított volna hátrányos helyzetűeknek, elsősorban romáknak. Működő irodahálózat sosem állt fel, az ORÖ több más nehezen megmagyarázható tétel mellett autókra, használhatatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötte a kapott százmilliókat. A teljes kudarcot vallott program összeforrt Farkas Flórián nevével. A hatóságok ugyan hét évig nyomoztak az ügyben, de nem találtak felelőst, noha a szerződések többségét a fideszes politikus írta alá az ORÖ vezetőjeként. A romák felzárkóztatására szánt programból jutott pénz jogi tanácsadásra is: a zárójelentés szerint

egy év leforgása alatt Pete Judit 35 millió forint ügyvédi megbízási díjat vett fel.

Bielik István / 24.hu Farkas Flórián

Nagy Szilárd lakcíméről hajtott el

Feltételezhető, hogy Pete Juditot és Nagy Szilárdot nem csak az említett ügyvédi irodák és azok székhelye köti össze.

Szeptember 7-én reggel 7 óra előtt személyesen voltunk a tanúi annak, amint Pete Judit egy Porschéval távozik egy II. kerületi épületből, arról a címről, ami a cégnyilvántartás szerint Nagy Szilárd bejelentett lakcíme,

egyszersmind a Vincent Properties Kft. tulajdona, ami Nagy Szilárd érdekeltsége.

Az ügyvédnő a villa garázsából állt ki, majd kihajtott a kapun. Egy ugyanilyen Porschét a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda kezdett el lízingelni 2021 decemberében, a Pete és Kiss Ügyvédi Iroda pedig a közjegyzői kamara hitelbiztosítéki nyilvántartása alapján továbbvitte a lízinget.

A szerző felvétele

Megkerestük kérdéseinkkel telefonon Pete Juditot, ám azt közölte, csak írásban hajlandó válaszolni. A megadott címre azonban hiába írtunk neki, nem felelt, és később SMS-ünket is figyelmen kívül hagyta. A többi közt érdeklődtünk nála az ügyvédi iroda tulajdonosváltásának körülményeiről, valamint arról, milyen kapcsolat fűzi Nagy Szilárdhoz. Utóbbi kérdés azért fontos, mert

ha az ügyvédnő Nagy Szilárd élettársa, és közös háztartásban élnek, akkor Nagy kilépése az ügyvédi irodájából mindössze a látszat szempontjából lehetett fontos. Hiszen így a Nagy Márton felügyelete alatt álló állami cégek formálisan nem a miniszter testvérének tulajdonában álló ügyvédi irodát tömik közpénzzel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik