Belföld

Elítélték a vadászpilótákat lézerrel elvakító férfit

Ítéletet hozott a Tiszaújvárosi Járásbíróság annak a férfinek az ügyében, aki két és fél évvel ezelőtt lézerrel vakított el a vadászpilótákat sötétedés után.

A Miskolci Törvényszék tájékoztatása szerint a három vadászrepülőgép kiképzési repülési gyakorlatot tartott egy borsodi kistelepülés közigazgatási területe feletti légtérben.

A férfi az udvaráról legalább 30 percig bevilágított a pilótafülkékbe a nála lévő zöld lézerfényt kibocsátó eszközzel, mellyel a pilótáknak pillanatnyi látásvesztést, szemkáprázást okozott. A három alkalom egyikén a lézerfény zavaró hatása olyan mértékű volt, hogy a pilóta a repülőgép kötelezően használandó navigációs fényeit is kikapcsolta annak érdekében, hogy a férfi szem elől tévessze a gépét és felhagyjon a cselekményével.

A férfi ezen magatartásával a három pilóta életét, testi épségét veszélyeztette. A bíróság másfél év felfüggesztettre ítélte az elkövetőt közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetése miatt. Enyhítő körülményként értékelte a terhelt büntetlen előéletét, míg súlyosító körülményként vette figyelembe az önhibából eredő ittasságát, valamint azt, hogy közvetve a környéken élők életét is komoly veszélynek tette ki. Az ítélet nem jogerős.

Kapcsolódó
Lézerrel vakítottak el egy pilótát Debrecennél
Szemtanúkat keres a rendőrség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik