Belföld

Bár súlyosan túlterhelt a szennyvíztelep, a pátyiak mégis rákötnek két új iparterületet

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Még a Belügyminisztérium szerint is túlterhelt a pátyi szennyvíztisztító, ám ezt a tényt sem az önkormányzat, sem az üzemeltető cég nem hajlandó elismerni. Sőt, a közelmúltban úgy döntöttek, hogy két új logisztikai központot is rákötnek arra a rendszerre, amely korábban már többször elöntötte barna trutyival a Füzes-patakot.

Hamarosan két új ipari park szennyvízét is befogadja majd a pátyi víztisztítómű, pedig a telep már jó ideje túlterhelt, és rendszeresen elönti barna trutyival a Füzes-patakot is, ami aztán Biatorbágy központján keresztül végigvonul az agglomerációs területen a Benta-patakon keresztül egészen a Dunáig.

A szennyvíztisztító túlterheltségéről a Belügyminisztériumnak is tudomása van. Ez néhány hete derült ki, amikor Rétvári Bence államtitkár egy parlamenti kérdésre válaszolva egyértelműen azt állította, hogy a létesítmény kapacitásproblémák miatt nem tud megfelelően működni.

A hatóság a helyszíni ellenőrzéseken tapasztaltak, valamint a hatósági mintavétel és az önellenőrzési eredmények alapján megállapította, hogy a szennyvíztisztító telep túlterhelt, nem képes az engedélyben rögzített határértékekre megtisztítani a szennyvizet

– közölte Pintér Sándor miniszter nevében Rétvári, hozzátéve, hogy több szennyezőanyag esetében is az engedélyezett szintnél magasabbak voltak a kibocsátási értékek, ezért a katasztrófavédelem emberei rendszeresen végeznek ellenőrzéseket Pátyon. Az üzemeltetőt, a Daköv Kft.-t már több esetben kötelezték vízszennyezési bírság fizetésére, sőt, jelenleg is van folyamatban ilyen eljárás a céggel szemben.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság lapunknak azt írta, hogy az illetékes fővárosi igazgatóság „hatósági határozatban, jogszabályban, továbbá hatósági kötelezésben foglaltak be nem tartása miatt indított több alkalommal hivatalból eljárást a pátyi szennyvíztelepet érintően, az elmúlt években öt alkalommal, 75 ezer forinttól 1 millió 80 ezer forint összegig terjedő bírság kiszabására intézkedett”.

Hegedüs Róbert / MTI Pintér Sándor belügyminiszter.

Súlyos megállapításokat tett a tisztítómű állapotáról a biatorbágyi önkormányzat által megbízott igazságügyi szakértő is. A friss mérési adatokra támaszkodó, májusi keltezésű dokumentum tényként rögzítette, hogy a pátyi telep a megnövekedett lakosságszám miatt évek óta nagyobb szennyvíz- és ezzel együtt nagyobb, olykor többszörös szennyezőanyag-mennyiséggel próbál megbirkózni, mint amire tervezték, és amikor kiugró terhelés érkezik a csatornákba, a telep nem képes biztosítani az előírt tisztítási szintet.

Az üzem nem felel meg a követelményeknek, állította a szakértő hozzátéve, hogy kizárólag egy nagyobb kapacitású telep mentesítheti a környéket az ismétlődő környezetkárosításoktól.

Egészen más képet fest azonban a telepről a tulajdonos, a pátyi önkormányzat. A helyi lakosoknak szánt tájékoztatójában Székely László polgármester azt állította: minden rendben van a működéssel. Legalábbis jelenleg.

Nyár eleje óta „a káros anyagok kibocsátásának határértékét nem túllépve”, „megfelelően” működik a szennyvíztisztító, írta a polgármester a város honlapján a napokban megjelent közleményben.

A 24.hu megkereste a polgármestert, hogy mi a véleménye a túlterheltségre vonatkozó állításokról, illetve milyen új eljárást emlegetett Rétvári Bence államtitkár, ha a teleppel minden rendben van. Székely László válaszok helyett lapunknak is az augusztus 24-i közleményt küldte el azzal, hogy abban „minden benne van az önkormányzat jelenlegi álláspontjával kapcsolatban.”

Az idézett közleményben mindössze egy félmondattal utaltak arra, hogy korábban voltak „problémák”, ám, mint írták, a nemrégiben elvégzett felújításoknak és intézkedéseknek köszönhetően ezek miatt már nem kell aggódni. Azt, hogy a múltbeli problémák az üzem túlterheltségéből adódtak, nem ismerik el, sőt, a túlterheltség szó nem is kerül elő a szövegben.

Azt eredményként említik, hogy az önkormányzat és a Daköv KFT. elindították a későbbi telepbővítéshez szükséges bürokratikus folyamatot, ám, hogy annak mikor lehet eredménye, arra nem tértek ki.

A polgármester mindemellett bejelentette, hogy az önkormányzat két új iparterület, a Hello Parks Kft. és a NIPÜF Zrt. számára is megadta az engedélyt, hogy napi 90 köbméteres plusz terheléssel csatlakozzanak a csatornarendszerre.

A képviselő-testület (…) annak tudatában döntött, hogy a Daköv Kft. szerint ezt a plusz kapacitást még a jelentős felújításon átesett és megfelelően működő jelenlegi telep elbírja

– olvasható a közleményben.

A 24.hu a tavasszal egyszer már foglalkozott a Füzes-patakban rendszeresen végigvonuló szennyezések ügyével. Biatorbágy központi, parkosított részén, a viadukt alatt, játszóterek mellett folyó patak szembeötlő szennyhullámai akkoriban komoly lakossági felháborodást váltottak ki. A üggyel foglakozó pátyi és biatorbágyi civilek már márciusban felhívták a figyelmet arra, hogy az önkormányzat és az üzemeltető ahelyett, hogy magát a túlterhelést próbálnák megszüntetni, mindig valamilyen elszigetelt jelenségre, váratlan meghibásodásra hivatkoznak, ha a dokumentált szennyezésekre kell magyarázatot adniuk.

24.hu A pátyi szennyvíztisztító telepről készült drónfelvételek 2023. március 13-án.

Futó Gábor, a PáKöR (Pátyi Közéleti Reform) képviselője lapunknak elmondta, a pátyi szennyvíztelep vízjogi engedélye 6500 „lakosegyenértékű biológiai tisztító kapacitásra” szól, azaz úgy tervezték, hogy egy maximum 6500 fős település szennyvizét tudja biztonsággal megtisztítani. Ennél magasabb egyenértékek mellett a telep már nehezen birkózik meg a terheléssel, és esetenként tisztítatlanul áramolhat át a víz a rendszeren. Csakhogy Páty lakossága már évekkel ezelőtt túllépte a 6500-at, az idén már a 9000-hez közelít. Futó számos videófelvétellel bizonyította azt is, hogy a telep kifolyócsövén az elismert eseteknél sokkal gyakrabban eresztenek sötét, szennyezett folyadékot a patakmederbe.

A Daköv Kft., amely több sajtóorgánumot is bíróság elé citált, a tavaszi cikk megjelenése után több pert is indított. Lapunk jogerősen megnyerte a helyreigazítási pert. A cég rágalmazásért feljelentést is tett a cikk – ezt az írást is jegyző – szerzője ellen, az eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság a nyáron megszüntette. A pátyi civil aktivista, Futó Gábor ellen  is zajlik eljárás, ez még jelenleg is folyamatban van. A cégnek egyébként éppen azok a részek nem tetszettek, amelyek az időközben a belügyi államtitkár által is elismert kapacitásproblémákról szóltak. A Daköv azt hangoztatta, hogy a telep igenis tudja kezelni a megnövekedett terhelést.

Érdekes szál a szennyvíztelep körüli háborúban, hogy mi lesz a Pátyon tervbe vett lakópark-beruházásokkal. A polgármester közleményében ugyanis az áll, hogy

a hiedelmekkel ellentétben a község jelenlegi képviselő-testülete az elmúlt években egyetlen lakópark építéséhez sem adott ki befogadó nyilatkozatot, és az új szennyvíztelep megépítéséig már nem is fog.

A 24.hu birtokába jutott dokumentumok szerint azonban az önkormányzat ugyan valóban nem, ám a Daköv Kft. kiadott egy Üzemeltetői hozzájárulás – befogadó nyilatkozat címet viselő iratot 2021-ben, amelyben az úgynevezett Körtés-2 területen lévő ingatanokra napi 80 köbméter szennyvíz feldolgozását vállalta. Az önkormányzat eközben megindította az ingatlanok belterületbe vonását.

A beruházás előkészítéséhez használt hamis adatok miatt egyébként a település főépítészének és az előkészületekben közreműködő cég tervezőjének kamarai tagságát az Budapesti Építész Kamara etikai-fegyelmi bizottsága fel is függesztette.

A két építészt Futó Gábor jelentette fel, mert tudomása szerint a 11 hektáros mezőgazdasági ingatlan belterületbe vonása során a szennyvízmű valós befogadóképességénél jóval nagyobb adatokat tüntettek fel a dokumentumokban. A birtokunkban lévő jegyzőkönyv tanúsága szerint az etikai-fegyelmi bizottság hasonlóan ítélte meg a dolgot: azért marasztalta el a két érintettet, mert 10 ezer lakosegyenérték kapacitást tüntettek fel a tervekben a valós 6500 helyett.

A biatorbágyiak által felkért igazságügyi szakértő, Verrasztó Zoltán a már korábban idézett jelentését azzal zárta:

nem kétséges, hogy a kialakult helyzetért, a bekövetkezett környezet- és természetkárosításért az elsőrendű felelős a szennyvíztisztító üzemeltetője (…), hiszen már több évvel ezelőtt meg kellett volna tiltsák az újabb bekötéseket. Ebben a pátyi önkormányzatnak is van közvetett felelőssége.

Jászai Csaba / MTVA Páty, 2023. június 24.

Ez derül ki a katasztrófavédelem válaszából is, amit lapunknak megküldött. Azt kérdeztük tőlük, hogy amennyiben tudomásuk van a túlterheltségről és annak következményeiről, felléphetnek-e a további terhelések befogadása ellen. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a szennyvízelvezető rendszerre történő rákötés nem vízjogiengedély-köteles tevékenység, így arról csak a víziközmű-szolgáltatónak vannak érdemi információi.

Miután a túlterheltséggel kapcsolatban a szakértő és a hatóság is az üzemeltető felelősségét emelete ki, kérdéseinkkel megkerestük a Daköv vezetését is. A cég azonban nem reagált levelünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik