Belföld

Menczer a fasisztázó orosz tankönyvről: Egyértelmű, hogy mi történt 1956-ban

Egyértelmű tény és nem vitakérdés, hogy mi történt 1956-ban – mondta az Origo kérdésére Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a nemrég megjelent új, orosz történelemkönyvvel kapcsolatban.

A Vlagyimir Putyin tanácsadója által jegyzett, az orosz iskolák 11. osztályában kötelezően használt tankönyv szerint 1956-ban lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert és rengeteg gyilkosságot követtek el.

Menczer ezzel kapcsolatban kijelentette:

1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés. Minden ezzel ellentétes állítás hamis. Ami történt annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel.

A Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc kedden intézett írásbeli kérdést Szijjártó Péterhez, hogy megérdeklődje, milyen lépéseket tervez foganatosítani a külügyminiszter az ellen, hogy orosz tankönyvekben fasiszta ellenforradalomnak nevezik ’56-ot. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója már hétfőn azt mondta, hogy nincs olyan jóérzésű magyar ember, akit ne háborítanának fel a tankönyv állításai.

A könyvben szó esik arról is, hogy a szerző szerint nagy hiba volt a szovjet szatellitállamok, mások mellett Magyarország elengedése, mert a szovjet hadsereg kivonulása „a nacionalista és szovjetellenes érzelmek erősödését okozta”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik