Nagyvilág

Putyin új történelemtankönyve: hiba volt kivonulni Magyarországról is

Natalija Kolesnikova / AFP
Natalija Kolesnikova / AFP

1956-ban lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, rengeteg gyilkosságot követtek el – a G7 cikke szerint az új állami orosz történelemtanköny így ír az 1956-os forradalomról. Ezt a kötetet kötelezően használják majd a 17 évesek oktatására az egész országban. A tizenegyedikeseknek szóló kötetet Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadója, Vlagyimir Megyinszkij írta. Róla a portál megjegyzi, hogy kulturális miniszterként kirúgta a moszkvai levéltár vezetőjét, mert megkérdőjelezte a nagy honvédő háború megfilmesített legendája, a német tankoszlopot Moszkva előtt az élete árán megállító 28 katona történetének történelmi hitelességét.

A G7 rámutat, a szöveg majd száz oldalon át foglalkozik Putyin uralkodásának időszakával, 18 oldalt pedig a jelenleg is zajló orosz-ukrán háborúnak szentel.

A magyar vonatkozású 56-os rész mellett figyelemreméltó, hogy a kötet nagy hibának tartja a szovjet szatellitállamok, mások mellett Magyarország elengedését. Mint rögzíti: „1989-ben megkezdődött a szovjet csapatok egyoldalú kivonása Kelet- és Közép-Európából. Ez egy különösen átgondolatlan döntés volt, mert a szovjet katonai jelenlét gyengülése a szövetséges országokban a nacionalista és szovjetellenes érzelmek erősödését okozta”.

A G7 összefoglalója szerint például az „ukrán neonácizmus” című alfejezetban arról értekeznek, hogy a kilencvenes évek óta már több generáció „Oroszországgal szembeni ellenszenvvel, neonáci eszméken nevelkedett”, az ukrán hadsereg pedig a NATO parancsait követve saját polgárait emberi pajzsként használja, nem engedi, hogy elhagyják lakóhelyeiket. A tankönyv szerint „ilyen brutális taktikát a saját területén még egyetlen hadsereg sem alkalmazott a világtörténelemben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik