Belföld

Nem tud megállapodni a víz áráról az állam és a főváros, így nem folyik víz a vadonatúj solymári vezetéken

Még a honvédséget is be kellett vetni tavaly nyáron Solymáron, ahol több másik Pest vármegyei településhez hasonlóan napokig tartott a vízhiány, egy ponton egyenesen az volt a célkitűzés, hogy legalább időszakos jelleggel folyjon víz a csapokból mindenhol.

A probléma oka többek mellett az volt, hogy a vízhálózat már nem bírta kielégíteni az igényeit az évek alatt közel megduplázódó lakosságnak. Ezt orvosolandó a főváros épített egy 136 milliós vezetéket Solymárra, ám ahogy a 444 írja, azon egy csepp víz sem folyik át, mert egyelőre nincs megállapodás az átadott víz köbméterenkénti áráról. A Fővárosi Vízműveknek egy köbméter víz kitermelése és eljuttatása a fogyasztókhoz jelenleg 458 forintba kerül, és bár a társaság haszon nélkül, önköltségi áron adná át a vizet, a főváros szerint a Solymár vízellátását biztosító szolgáltató, az állami tulajdonú DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. sokallja ezt az árat.

Az üggyel kapcsolatban Tüttő Kata, Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese azt mondta, főváros nem tud engedni a fenti árból, így is a fővárosi fogyasztók fizették ki gyakorlatilag a solymári töltővezetéket, mivel a munkálatokhoz sem Budapest, sem a Fővárosi Vízművek nem kapott állami vagy uniós támogatást.

A 444 mindeközben arra is felhívta a figyelmet, hogy a DMRV közben megépítette a saját szakaszát a főváros határáig, a Mészáros és Mészáros Zrt. kapott is rá egy 17 milliárdos megbízást.

Kapcsolódó
„Kisebb-nagyobb vízhiány mindig volt, de ez már vállalhatatlan”
Solymár egyes részein napok óta nincs víz, teherautókkal próbálnak segíteni ezen. Pilisborosjenő polgármestere szerint meg kell állítani a féktelen belterületbevonást és beépítési stopot kellene hirdetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik