Belföld

Forgalommal szemben sodródott az autópályára a menekülteket szállító furgon

A Kecskeméti Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette és közúti veszélyeztetés bűntette miatt vádat emelt egy román férfival szemben, aki azért, hogy a rendőrök elől elmeneküljön, a forgalommal szemben hajtott fel az M5-ös autópályára, majd a mozgó gépjárműből a lehajtó sávban kiugrott – olvasható a vádhatóság csütörtöki közleményében.

Az ügyészség által közzétett videón az látható, amint az irányítás nélkül maradt furgon 17 emberrel a rakterében, a forgalommal szemben begurult az autópályára.

A vádirat szerint a román férfi – az ügy vádlottja – 2023. március 31. napján a szerb-magyar államhatár közelében 17 fő, Magyarországra illegálisan belépő külföldi állampolgárt vett fel az általa vezetett kisteherautóba, majd – azért, hogy őket Magyarország területén átszállítsa – elindult velük az M5-ös autópályán Budapest irányába.

Lajosmizse közelében a férfit a rendőrök meg akarták állítani, ő azonban a rendőri jelzés ellenére nem állt meg, menekülni kezdett és nyomában a rendőrökkel lehajtott az autópályáról. A vádlott ezt követően a gépjárművel megfordult, majd elindult a forgalommal szemben az autópályára. A férfi a mozgásban lévő gépjárműből kiugrott, és megpróbált elfutni, az irányítás nélkül maradt furgon – rakterében a 17 migráns személlyel – a forgalommal szemben begurult az autópályára és ott a szalagkorlátnak ütközve állt meg. A manőverével a vádlott a csempészett személyek mellett az autópályán közlekedők életét és testi épségét is közvetlen veszélynek tette ki. A balesetben személyi sérülés nem történt.

A gépkocsi raktérének térfogata a 17 személynek rendkívül szűk volt, az rosszul szellőzött, ott sem ülések, sem biztonsági övek nem voltak, emiatt a szállítás a migráns személyeknek jelentős testi-lelki gyötrelemmel járt.

Az ügyészség a férfit a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja. Ezért vele szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és kiutasítás kiszabását indítványozza. A férfi bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni – olvasható az ügyészségi közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik