Belföld

A lincselést is beemelné a Btk.-ba Novák Előd és a Mi Hazánk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Btk.-t szigorító törvénycsomagot nyújtott be a Mi Hazánk Mozgalom az „elharapódzott cigánybűnözés megfékezése érdekében” – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Novák Előd, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

A politikus azt mondta: a jelenleg hatályos büntető törvénykönyv enyhítést hozott a garázdaság bűncselekmény minősített eseteinek szabályozásában. A Mi Hazánk ezzel szemben súlyosabban büntetné a csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett garázda jellegű megnyilvánulásokat, és önálló tényállásként beemelnék a jogszabályba a lincselést – mondta. Emellett azokat a biztonsági őröket is közfeladatot ellátó személyként védenék a jogszabályban, akik nem viselnek fegyvert.

Szólt arról is, hogy a házelnök 5 millió forintra büntetné a „cigánybűnözés” szó használatáért, fellebbezésére pedig az Országgyűlés hoz erről döntést. Azt mondta: ez szerinte olyan abszurd, mintha egy sportmérkőzésen a rivális csapat határozna a sárga lapról.

A párt szerint cigánybűnözésről ugyanúgy lehet beszélni, mint politikusbűnözésről. A párt érvelése szerint a „cigánybűnözés” szó használatának jogszerűségét 2010-ben megállapította a Legfelsőbb Bíróság. Korábban Kövér László házelnök a Mi Hazánk Btk.-szigorító törvényjavaslatát nem volt hajlandó az Országgyűlés napirendjére venni. A tavaly szeptember 12-én benyújtott, a Büntető törvénykönyv –„cigánybűnözés visszaszorítása érdekében” – javasolt módosítását a parlament fideszes elnöke arra hivatkozva utasított vissza, hogy címe sérti az Országgyűlés tekintélyét.

Vidó Attila, a Mi Hazánk Mozgalom rendvédelmi kabinetjének elnöke kijelentette: a biztonsági őröket, például a plazákban, napi szinten éri atrocitás. A boltokban ugyanis sűrűn követnek el lopásokat, és „a lopások, a rablások igenis a cigánybűnözés egyik ága” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik