Belföld

Heteken belül konkrét számokat közölhet a kormány a vendégmunkás kvótáról

Várhatóan augusztus végére konkrét számokat közölnek a Magyarországon egyszerre alkalmazható vendégmunkások számáról, írja a napi.hu.

A lap cikke szerint a kormány tisztában van annak a veszélyével, hogy egyes hazánkban működő cégek harmadik országból érkező vendégmunkásokra cserélhetik le a magyar munkavállalókat. Ugyanakkor mégis olyan rugalmas szabályokat próbálnak megalkotni, amelyek révén biztosíthatóak a nagy ipari beruházások.

Mint írják, júliusban kezdődtek meg az egyeztetések a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban (GFM) az úgynevezett vendégmunkás törvény végrehajtásáról. A lap értesülései szerint a tárgyalások konstruktív mederben zajlanak, a kormányzat rugalmas szabályozást akar megalkotni.

Most arra keresik a választ, hogyan lehet jogszabályi környezetbe foglalni a hirtelen fellépő munkaerőigény minél gyorsabban történő kielégítését, ugyanis az időszakos munkaerő kereslettel nehéz előre számolni jogalkotói szinten.

Az egyeztetések egyik résztvevője a napi.hu-nak elmondta,

nem lehet konkrét keretszámokkal az idők végezetéig bebetonozni a vendégmunkások számát, azzal csak elveszne az egész folyamat értelme. Ezért van szükség rugalmas szabályozásra.

A Gazdasági és Fejlesztési Minisztériumban a lap szerint tisztában vannak annak a veszélyével, hogy egyes cégek vendégmunkásokra cserélhetik le a hazai munkaerőt (még úgyis, hogy a foglalkoztatásuk alapvetően többe kerül), ezért ezt a lehetőséget a kormányzat ki akarja zárni. Ennek a folyamatnak lehet az egyik garanciális eleme, hogy a kormany.hu oldalra feltöltött dokumentum szerint szigorítanák a minősített kölcsönbeadókról szóló kormányrendeletet.

A napi.hu úgy tudja: az augusztus végén tartandó Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) már konkrét számok is elhangozhatnak a minisztérium részéről a vendégmunkás kvótával kapcsolatban.

Kapcsolódó
Világgazdaság: gőzerővel zajlik a vendégmunkások toborzása, legtöbben a Fülöp-szigetekről jönnek
Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból is toboroznak nagyobb számban munkavállalókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik