Belföld

Jávor Benedek idiótának nevezte az Orbán-kormányt Paks II. miatt

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Szerinte a minősítését igazolja, hogy oroszokra bízták egy atomerőmű építését.

Jábor Benedek szerint nincs a magyaron kívül még egy olyan idióta kormány az Európai Unióban, amelyik oroszokra bízna egy olyan stratégiailag fontos fejlesztést, mint egy atomerőmű építése. A Klubrádióban Budapest brüsszeli képviseletének vezetője Paks II.-ről azt mondta, hiába kaptak még egy évet a két új blokk résfalának elkészítésére, számára kérdés, hogy a vontatottan haladó előkészítés és építés eljut-e a befejezéséig.

Jávor Benedek szerint a résfalazás határidejének meghosszabbítása is őt igazolja.

 Az erőmű építése lényegében el sem kezdődött.

A munkagödröt kiásták, ám a talajvíz elzárása (a résfal építése) a legelemibb előkészítő munkák közé tartozik, mégsem tudják tartani a határidőket. Mint mondta, az eredeti szerződésben az állt, hogy  két-három év múlva áll a működő erőmű, ami nyilvánvalóan teljes nonszensz. A legoptimistább becslések szerint is öt-hat év késésben van a projekt, amelynek a geopolitikai helyzet sem kedvez. Ukrajna  megtámadása miatt Oroszország ellen olyan szankciók léptek életbe, amelyek miatt megvalósulását teljes illúziónak tartja.

A Párbeszéd politikusa azért is bírálta a kormányt, amiért nem vette figyelembe, hogy mára új, hatékonyabbnak ígérkező technológiákat fejlesztettek, az ilyen méretű

gigantikus, nagyon drága, villamos áramot termelni is nagyon drágán képes gőzgépekre nem lesz szükség,

ám még ennél is nagyobb gond, hosszú éveken át nem fektetett egy, a Paks II. nélkül is stabil villamosenergia-rendszer kialakításába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik