Belföld

Saját anyja lakását is bérbe adta a 90 milliós budapesti csalássorozattal gyanúsított férfi

police.hu
police.hu

Forgótőke visszapótlása – így nevezte az egyik tranzakció közleményében a tartozásai fedezésére megszerzett pénzeket az a csaló, akit a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozói 16 rendbeli csalás bűntett elkövetésével gyanúsítanak.

A BRFK közlése szerint a férfi közintézményt, alapítványt, és még az ismerőseit is átverte. Előfordult, hogy a saját anyja lakását adta bérbe több embernek, de természetesen csak addig, amíg az átvert bérlőjelöltek át nem adták neki az első havi lakbért és a kauciót.

A 34 éves férfi a nyomozás adatai szerint jelentős adósságokat halmozott fel, és bűnös úton szerzett pénzekből próbálta meg fedezni a tartozásait. Két évvel ezelőtt kecsegtető ajánlattal kereste meg az ismerőseit.

Azt állította, hogy egy telekommunikációs cégnél nagykereskedelmi értékesítőként dolgozik és beosztása révén jelentős kedvezménnyel tud készülékeket szerezni. Később olyan befektetés lehetőségével kért pénzt ismerőseitől, hogy a telekommunikációs cég egyik üzletének bezárása miatt a megmaradt árukészletet kedvező áron fel tudná vásárolni, majd azt magasabb áron továbbértékesíteni. Így garantált hasznot azoknak, akik pénzt kölcsönöztek neki. A férfi ezzel a módszerrel 4 millió forintot csalt ki hat ismerősétől.

– közölte a BRFK.

​Két héttel később S. Nándor egy közintézménybe ment be, és az informatikai osztály munkatársának adta ki magát. Otthonosan mozgott az intézményben és értett is az ott használt átutalási rendszer kezeléséhez, mert korábban dolgozott olyan munkakörben, ahol készségszinten elsajátította annak használatát. Látogatását azzal indokolta, hogy az átutalási rendszer használatához szükséges kártyák hitelesítését, és a rendszer karbantartását kell elvégeznie.

Ott megszerezte a belépéshez szükséges kódokat, egy számítógépről pedig közel 39 millió forintot utalt át egy folyószámlára. A nyomozás adatai alapján a csaló a közintézménytől kicsalt pénzből próbálta kártalanítani a korábban átvert ismerőseit.

​Ugyanebben a hónapban a férfi egy alapítványt és annak elnökét is megkárosította, 1,4 millió forintot tudott megszerezni azzal az ürüggyel, hogy laptopok beszerzéséhez – melyeket egy cégnek kíván tovább értékesíteni – befektetésre lenne szüksége. Akkor az alapítványnak a számítógépek eladásából 2,8 millió forint hasznot ígért, valamint az elnöknek egy külön gépet is ajánlott, melyért cserébe még 300 ezer forintot átvett.

​A rendőrök S. Nándor az utolsó bűncselekmény elkövetését követően pár nap alatt elfogták, a bíróság pedig előbb letartóztatta, majd tavaly januárban bűnügyi felügyeletbe helyezte.

​S. Nándor pár hónappal később ismét csalásra használta az informatikai tudását, s egy másik fővárosi intézmény dolgozóit verte át. Bejutott az intézmény átutalási rendszerébe és 47 millió forintot utalt át a bankszámlájára. Közben kiadta az anyja lakását, majd különböző okokra hivatkozva mégsem adta ki a bérlőjelölteknek a kért pénz felmarkolása után. 

Az áldozatait itt is hamarosan felkereste, és a közintézménytől kicsalt pénzből próbálta őket kárpótolni. A férfi számításába azonban hiba csúszott, mivel a rendőrök ekkor már ismét a nyomában voltak és a kártalanításra szánt pénzt is lefoglalták. A férfi megpróbált elbújni a hatóságok elől, azonban tavaly ősszel egy fővárosi hotelben elfogták és őrizetbe vették. Azóta is letartóztatásban van. A gazdasági nyomozók 31 millió forintot tudtak vagyonvisszaszerzés keretében lefoglalni tőle. A rendőrség lezárta a nyomozást, így már a rendőrségen van az ügy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik