Belföld

Pénzmosást gyanítanak a fideszes propagandistánál, feljelenti a DK a végelszámolás alá került céget

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Pénzmosás gyanúja miatt feljelentést teszünk a 700 millió forint közpénzt kapó fideszes propagandacég végelszámolása ügyében – írja közleményében a DK.

A 24.hu péntek reggel írta meg, hogy végelszámolás alá került a kormánypropagandista Filep Dávid egyszemélyes cége, az Aktuális Média. A hivatalos dokumentum szerint Filep június 26-án határozott a cég jogutód nélküli megszüntetéséről, a végelszámolással járó feladatokat szintén ő látja el, ahogy eddig az Aktuális Média ügyvezetését. Ez a cég volt az, amely tavaly, a választások évében ismeretlen forrásból 634 milliós támogatáshoz jutott. 2021-ben saját beszámolója szerint 75 milliót kapott támogatásként – vagyis az utóbbi két évben több mint 700 millióval segítették külső forrásból a működését. A cég árbevétele az idén, ahogy 2022-ben is, nulla forint volt. Az Aktuális Médiához köthetők a 2022-es választások előtti Gyurcsány-show-s (vagy másképp: „mini feris”) videók, amelyeknek az volt a céljuk, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Pétert az „összegyurcsányozás” eszközével hiteltelenítsék. A Facebookon szintén az „összegyurcsányozást” alkalmazta Filep: ezekben a hirdetésekben az ellenzéki képviselőjelöltekre került a „100 % Gyurcsány” felirat.

A DK most már az Állami Számvevőszékhez fordult tiltott pártfinanszírozás gyanújával, az ÁSZ azonban nem fog tudni adatokat kérni a végelszámolás alá került cégtől, mert ilyenre csak a nyomozó hatóság képes -írja a párt.

Éppen ezért a Demokratikus Koalíció feljelentést tesz a 700 millió forint közpénzt kapó fideszes propagandacég végelszámolása miatt. Mivel a cégnek tavaly úgy lett 600 millió forintja, hogy bevallottan nem folytatott semmilyen értékesítési tevékenységet, alappal merül fel az esetleges pénzmosás gyanúja. A nyomozás megindítása egyben azt is lehetővé tenné, hogy a fideszes propagandacég ne tudjon a végelszámolással kibújni a tiltott pártfinanszírozás vádja alól. Kíváncsian várjuk, hogy a fideszes propagandistákra is érvényesek-e a hatályos magyar törvények

– olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik