Belföld

Írásban kérdezik Orbán Viktort, hogy mikor látogat végre Kijevbe

JOHN THYS / AFP
JOHN THYS / AFP

A Momentum két politikusa, Gelencsér Ferenc és Tompos Márton írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktorhoz, melyben többek között azt sürgetik, hogy a magyar kormányfő utazzon a háborús agressziót éppen elszenvedő Ukrajnába.

„Hazánk miniszterelnöke és külügyminisztere 2022. február 24-e óta ugyanis nem talált módot arra, hogy a megtámadott ország fővárosába, Kijevbe látogasson. Ez a lépés tovább nem odázható, hiszen a két szomszédos ország kapcsolatait csak közvetlen tárgyalások útján lehet kimozdítani a mélypontról. Ez a lépés ma Magyarország és a kárpátaljai magyarság megkülönböztetett érdeke” – írja a két politikus, akik szerint a közelgő Ukrajna Függetlenségének Napja augusztus 24-én kiváló időpont lenne a látogatásra.

„Kivételes alkalom lenne arra, hogy a szuverenitásáért, népéért és területei védelméért honvédő háborút folytató Ukrajna mellett nyíltan állást foglaljon Magyarország Kormánya” – szögezik le. Gelencsér és Tompos ezen felül még további kérdéseket intézett a miniszterelnökhöz:

  • „Egyetért-e azzal, hogy a két szomszédos ország kapcsolatainak javítását, valamint a határon túli magyar kisebbség érdekeit szolgálná, ha – az Európai Unió többi tagállamának vezetőihez hasonlóan – nyíltan támogatná Ukrajna függetlenségi küzdelmét és határai sérthetetlenségét?”
  • „Egyetért-e azzal, hogy ugyanabban a kérdésben nem lehet hitelesen két teljességgel különböző álláspontot képviselni? 2008-ban, Grúzia megtámadásakor ugyanis Miniszterelnök Úr úgy nyilatkozott, hogy »amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval megtámadnak, akkor nekünk világosan, egyenesen és helyes erkölcsi alapállást elfoglalva érdemes megszólalni«.”
  • „Számíthatunk-e arra, hogy a Miniszterelnök Úr méltó módon köszönti a honvédő háborúját vívó Ukrajnát függetlenségének napja alkalmából, és a közeljövőben egy kijevi látogatással biztosítja szomszédunkat Magyarország támogatásáról?”

Hasonló kérdést Gulyás Gergely is kapott eg hónappal ezelőtt a kormányinfón, akkor a miniszter annyit válaszolt, hogy a miniszterelnök utazásait mindig annak a szellemében szervezik, hogy abban a helyzetben van-e kilátás bármilyen előrelépésre. Ukrajna esetében is így fognak tenni, így amint lesz „értelme” Orbán utazni fog. Volodomir Zelenszkij egyébként egy bő éve már felhívta telefonon Orbánt, és meginvitálta Kijevbe, de a találkozó azóta sem jött össze.

Ugyanezen a kormányinfón Gulyás Gergely azt is elmondta ugyanakkor, hogy jelenleg az sincs napirenden, hogy Orbán Moszkáva repüljön Putyinhoz.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik