Belföld

Nem tudni, Orbán mikor hívja fel Putyint

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Az orosz kémbank adóssága miatt kérdezte erről a kormányfőt Vadai Ágnes.

Mikor hívja fel Putyint, hogy az orosz kémbank adja vissza a 74 milliárd forintot a magyaroknak?

Vadai Ágnes erről személyesen Orbán Viktornál érdeklődött, miután a miniszterelnök a Bild című német napilapnak néhány hete azt mondta, ha akarná, bármikor lehetősége lenne Vlagyimir Putyint felhívni.

A Demokratikus Koalíció képviselője jelezte, ha valóban így van, helyénvaló lenne az a telefon, mert az orosz kémbankként elhíresült, Nemzetközi Beruházási Bankból (IIB) ugyan kiszállt a kormány, de a 74 milliárd forintnyi közpénz sorsáról nagy a hallgatás.

Vadai Ágnes idézte a Népszava cikkét, amely szerint a szlovákokhoz és a csehekhez hasonlóan vélhetően mi is futhatunk a kémbankban ragadt pénzünk után. A befektetett mintegy 74 milliárd forintról Gulyás Gergely egy áprilisi Kormányinfón azt mondta, szeretnék a pénzt  viszontlátni, ám erre nincs garancia.

Orbán Viktor, de még gazdaságfejlesztési minisztere sem reagált a kérdésre. Érdemben Fónagy János sem, az államtitkár is csak a korábban ismert tényeket közölte, és annyit árult el, hogy a kilépés a legnagyobb rendben történik. A bank szabályzata szerint.

Felidézte, hogy a Nemzetközi Beruházási Bankban a magyar állam tulajdoni hányada 25,27%, az orosz államé 45,44% volt. Az amerikai szankciók miatt ellehetetlenült pénzintézetből április közepén Magyarország is kiszállt, így megszűnt az alapja annak, hogy a bank továbbra is az EU-ban, budapesti székhellyel működjön.

A kilépés a bank belső szabályzata alapján, minden tagországra egységes feltételek mellett, rendezett módon történik

– írta az államtitkár, ám semmit nem árult el arról, folynak-e tárgyalások az IIB-vel a magyar részesedés visszafizetéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik