Belföld

Alkotmánybírósághoz fordul Karácsony Gergely a Vörösmarty és a Széchenyi tér elvétele miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Karácsony Gergely főpolgármester kedd délután bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordul az önkormányzati autonómia semmibevétele miatt, illetve a bíróságon pert indít a tulajdonelvonásért az Alaptörvény szerint járó kártalanítás érdekében, miután a parlament négy budapesti közterület államosításáról döntött.

A kormánytöbbség ma pofátlanul, kártalanítás nélkül einstandolt négy fővárosi tulajdonú közterületet, köztük a Vörösmarty és a Széchenyi István teret, majd azon nyomban át is adta azokat a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzatnak

– kommentálta a történteket kedd délutáni Facebook-posztjában a főpolgármester.

Karácsony hozzátette, a döntéssel szemben előzetesen mind a Pénzügyminisztérium, mind az Igazságügyi Minisztérium, mind a Belügyminisztérium alkotmányossági aggályokat fogalmazott meg, ám ezek nem vezettek eredményre.

Nagyjából egy hónapja derült ki, hogy a kormány államosítana több kiemelt budapesti közterületet. Akkor azt lehetett tudni, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló frekventált közterületek augusztustól állami tulajdonba kerülnének, anyagi ellentételezés nélkül. Szeptembertől azután az állam – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-n keresztül – az V. kerületi önkormányzat ingyenes vagyonkezelésébe adná a fővárosi tereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik