Belföld

A Nigerből hazahozott magyar szerint túlzás, hogy kimenekítették az országból

MTI/EPA/Issifou Djibo
MTI/EPA/Issifou Djibo

A világ szinte összes országában járt már az a férfi, aki feltehetően egyedüli magyarként éppen Nigerben tartózkodott a katonai puccs kirobbanásakor, és akinek a hazautazását a külügyminisztérium konzuli szolgálata segítette – írja az rtl.hu.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán azt mondta vele kapcsolatban, hogy „kimenekítették” őt az országból, de ez a szóhasználat szerinte túlzás, mert mint mondta, a hétköznapokban egyáltalán nem volt érezhető a veszély.

Miután a turistacsoport nem tudta elhagyni az országot, két napig még a fővárosban maradt, de nyugtalanságnak semmi jelét nem látták. „Végig helyi emberekkel érintkeztünk, megnéztük a nemzeti múzeumot, vásároltunk, beültünk cukrászdába, voltunk az állatkertben, a kézművespiacon, de semmilyen bizonytalanságot nem tapasztaltunk. Nem is hallottunk atrocitásról, de még az arckifejezések sem változtak, az ellenségeskedésnek pedig még a szikrája sem látszott” – mondta a magyar férfi.

A magyar konzuli szolgálat ugyanakkor rengeteget segített a hazautazásban. Csulák Péter, a térségért felelős tripoli konzul végig tartotta velem a kapcsolatot, sőt, ő vette fel a hazautazók listájára a bolgár útitársakat is, az ő konzuljuk ugyanis szinte semmit sem tett

– fogalmazott. Hozzátette: „Hálával tartozom az olasz hadseregnek, hogy uniós állampolgárként elvittek minket onnan, de a menekítés és az evakuálás szavakat túlzásnak érezném a mindennapokban tapasztaltak alapján” – nyilatkozta a magyar férfi az rtl.hu-nak, akit végül katonai géppel vittek egy Rómához közeli reptérre. Itt az olaszországi magyar konzuli szolgálat képviselője, Papp Csilla várta őt, és segítette a római repülőtérre jutását. Innen Bécsbe repült, ahonnan busszal érkezett vissza Budapestre augusztus 2-án. „Köszönettel gondolok a konzuli segítőimre” – jegyezte meg.

Amint arról beszámoltunk, katonai puccs történt az afrikai országban: Mohamed Bazoum nigeri elnököt eltávolították a hatalomból. Múlt csütörtökön katonák egy csoportja Amadou Abdramane ezredes vezetésével bejelentette: a védelmi és biztonsági erők úgy döntöttek: „véget vetnek az ismert rezsimnek a romló biztonsági helyzet és rossz kormányzat miatt.” Az ezredes közölte, hogy az ország határait lezárták, és országos éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el este tíz órától reggel öt óráig, a köztársasági intézmények működését pedig felfüggesztették. A puccsisták óva intettek egy esetleges külföldi katonai beavatkozástól, mindemellett hangsúlyozták, hogy Bazoumnak nem esik bántódása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik