Belföld

Korrupciókutató: Orbán pisai útja Amerikában bukást jelentene

24.hu
24.hu
Szerinte Magyarországon jelenleg az úgynevezett újraelosztási korrupció a domináns.

A korrupció szociológiája címmel hamarosan megjelenik angolul Jancsics Dávid könyve, amelyben magyar példákon mutatja be a jelenséget – írja az Euronews. A San Diego-i Egyetem docense azt mondta, a korrupció megítélése, elterjedése országonként más és más, szerinte  Magyarországon az úgynevezett újraelosztási korrupció a legmeghatározóbb.

Ez azt jelenti hogy az állam beszedi a pénzeket saját működéséhez, majd elosztja, de az elosztási rendszer meghekkelt, papíron ugyan minden működik, kiírják a pályázatokat, azok végigmennek a bürokrácia különböző bugyrain, végül „mégis Mészáros Lőrinc építi az autópályát vagy felügyeli 35 évig a működését.

Orbán Viktor pisai kitérője

Ilyenekbe például az Egyesült Államokban azért nagyjából szoktak bukni. Ott a finanszírozási formák jól szét vannak választva.

– mondta a San Diego-i Egyetem docense arról, hogy a magyar kormányfőtől hiába próbálta Hadházy Ákos megtudni, kinek az utasítására, illetve mennyiért tették az olasz kitérőt az ezer kilométeres egyiptomi tárgyalásáról hazafelé. Amerikában az ügyészség lép, ha valaki nyaralásra, magáncélra kezdi használni az állami pénzeket, ám Magyarországon azok az intézmények, amelyeknek harcolniuk kellene a korrupció ellen, foglyul vannak ejtve, a kontrollmechanizmusok ki vannak kapcsolva.

Politikai akarat kérdése

Jancsics Dávid a közeljövőben nem is számít változásra, hiszen a rendszer lényege, hogy

bizonyos kivételezett csoportokat kiemel és dúsgazdaggá tesz,

a kormánynak nem érdeke ezen változtatni, noha az egyébként lehetséges lenne, mert kizárólag politikai akarat kérdése a harc a korrupció ellen, ahogy például azt a hálapénz ellen meg is lépték. A rendszer egyébként átstrukturálódik, az állami, ami a centralizációhoz is kötődik terjed, a kisebb korrupció – a rendőr, az orvos megvesztegetése – csökken. A kutató szerint az olyan alacsonyabb szintű korrupció, mint a protekció, szinte fel sem tűnik, mert a magyar társadalom egy network-kultúra, átszövi a kapcsolati háló.

Korábban Jancsics Dávid is egyike volt azoknak, akiket a Transparency International az Integritás Hatóság vezetőjét kiválasztó bizottságba ajánlott. A szociológus, korrupciókutató immár egy évtizede az Egyesült Államokban dolgozik, jelenleg a San Diego State University-n tanít, de tagja a civil szervezet felügyelőbizottságának.

Kapcsolódó
Oligarcha (oligarcha)
Oligarcha lenne? Erről már lecsúszott
A korrupciókutató szerint a lapokat már réges-régen kiosztották.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik