Belföld

Kövér László kitart Novák Előd több mint ötmilliós büntetése mellett

FARKAS NORBERT / 24.HU
FARKAS NORBERT / 24.HU
A fideszes házelnök helyett arról immár a fideszes többségű Országgyűlésnek kell döntenie.

Kövér László azt követően nyújtotta be határozati javaslatát, hogy a Mi Hazánk képviselője nem fogadta el korábbi döntését, amellyel 5 260 814 forinttal (kéthavi összeggel) csökkentette tiszteletdíját, amiért még májusban a roma nemzetiség és a bűnözés egyértelmű kapcsolatára utaló kifejezést használt, majd az érintett etnikai közösséget sértő állítást fogalmazott meg.

A fideszes házelnök felidézte, hogy Novák Előd már tavaly is ezt tette, több felszólalásában, irományában, amiért többször figyelmeztetésben részesült.

A képviselő a Mentelmi Bizottságtól kérte büntetése hatályon kívül helyezését, egyebek mellett azért is, mert Kövér László utólagos döntését aggályosnak tartotta, miközben az ülést levezető elnök csak figyelmeztette. A testület elutasította kérelmét, ezért Novák Előd immár az Országgyűléstől kéri a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését.

Kövér Lászlónak azért kellett a határozati javaslatot benyújtania, mert ilyen ügyekben vita nélkül döntenek, ha az Országgyűlés a házelnök döntését a javaslat elutasításával a döntést hatályon kívül helyezheti, elfogadásával hatályában fenntartja. Ez utóbbi esetben a képviselő tiszteletdíja a házelnöki döntésben megállapított mértékben csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik