Belföld

Nincs kormányzati lista a lefóliázandó könyvekről

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Marad a tanácstalanság.

Nincs kormányzati lista a lefóliázandó könyvekről. Ezt válaszolta Vitályos Eszter, a kulturális tárca államtitkára Vadai Ágnes kérdésére. A Demokratikus Koalíció képviselője előzőleg Csák János miniszternek felidézte, hogy a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) által nemrég felvásárolt Libri több boltjában is fóliával vontak be egyes könyveket, a gyermekvédelminek nevezett melegellenes törvény miatt, ám gyakorlatilag a teljes könyvszakma tanácstalan.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke az Indexnek azt mondta, már korábban kérdésekkel fordultak a döntéshozókhoz, mely könyveket kell a jövőben lefóliázva árusítani, melyek kerülnek tiltólistára, ám nem kaptak választ.

Vadai Ágnes szerint az, hogy a Libri a Mathias Corvinus Collegium érdekeltségi körébe került, a könyvpiac jókora (legnagyobb) szeletét már az állam felügyeli, ezért indokoltnak tartotta kérdését.

Van kormányzati lista a lefóliázandó könyvekről? Amennyiben igen, kérem, hogy a listát megküldeni szíveskedjék!

Vitályos Eszter nemcsak azt tette egyértelművé, hogy nincs lista, hanem válaszában arra is felhívta a figyelmet, hogy szerinte a könyvkiadók hazánkban piaci alapon,  magánvállalkozásként működnek. Az állam feladata csak arra terjed ki, hogy betartassa a piaci szereplőkkel az Alaptörvény, az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének, a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet vonatkozó rendelkezéseit – tette hozzá az államtikár.

Korábban a Librit és a Lírát is megbírságolták, mert az ifjúsági könyvek polcán szerepeltek olyan könyvek, amelyekben megjelennek LMBTQ karakterek. Ezeket a könyveket a kormány döntése értelmében más polcon, lefóliázva kell árulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik