Kultúra

Tanácstalan a könyvszakma a fóliázások ügyében

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA
Még az sem világos, milyen könyveket kellene pontosan lefóliázni a melegellenes „gyermekvédelmi” törvény értelmében.

Ahogy mi is hírt adtunk róla, a budapesti Westendben lévő Libriben és a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) által nemrég felvásárolt üzletlánc más boltjaiban is átlátszó fóliával vontak be egyes könyveket, amikbe így nem lehet belelapozni. A Libri meg is erősítette, hogy a gyermekvédelminek nevezett, sokszor melegellenesként hivatkozott törvény miatt fóliáznak be egyes könyveket.

Most Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke nyilatkozott a kérdésről, és azt mondta, hogy a könyvszakma egyelőre tanácstalan.

Korábban kérdésekkel fordultunk a döntéshozókhoz, hogy mely könyveket kell a jövőben lefóliázva árusítani, melyek kerülnek tiltólistára. Azon művek kijelölését is várjuk, amelyek »öncélú szexualitást«, homoszexualitást népszerűsítenek vagy jelenítenek meg. A kérdéseinkre azóta sem kaptunk választ. A szakmán belül ez feszültséget okoz, szűkíti a megjelenési lehetőségeket, mert a minták nem egyértelműek.

– mondta az Indexnek, hozzátéve, hogy az MKKE javaslata szerint egyebek mellett ISBN-azonosítóra van szükség, amely segítségével leolvasható, hogy a törvény pontosan mely könyvekre vonatkozik.

Eddig olyan üzleti modell működött, amelyben a kiadók inspirálva voltak, jó dolgokat adjanak ki, miközben a sokszínűségük is megmarad

Szóba került a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál is, amelyet idén szeptember 28. és október 1. között rendeznek meg, és a tervek szerint Hollandia lesz a díszvendég ország. Ám Gál szavai arra utalnak, hogy a könyvszakma külföldi szereplőiben is komoly értetlenséget és aggodalmat váltottak ki a magyarországi fejlemények:

A nemzetközi könyves társszervezetek naponta teszik fel kérdéseiket a magyar könyvpiac szereplői felé, követve az eseményeket, és aggodalmukat, együttérzésüket fejezik ki a kialakult helyzetért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik