Belföld

Ennyiért lehet legolcsóbban garzont vagy szobát bérelni

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Teljes fordulatszámra kapcsolt az országos albérletpiac, miután szerdán kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A kiadó lakások iránti kereslet már tavasz óta egyre erősödik, a kínálat pedig az elmúlt hetekben kezdett jelentősen bővülni, az utóbbi pár napban 300 új kiadó ingatlannal bővült a több mint 12 ezres kínálat – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely ismerteti, hogy Budapesten és a legnagyobb egyetemvárosokban mennyiért bérelhetőek a legolcsóbb árkategóriába tartozó – 40 négyzetméternél kisebb – garzonlakások és a kiadó szobák.

Kulcskérdés az idő

„A legalacsonyabb áron elérhető albérletek és szobák mindig is népszerűek voltak, de arra számítunk, hogy a következő hetekben még erősebb lesz a kereslet irántuk. Egyrészt az albérletek utóbbi időszakban látott drágulása miatt, másrészt pedig a most piacra lépő egyetemisták tipikusan olyan bérlők, akik olcsóbb kiadó lakásokat keresnek” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint a kedvező áron kínált szobák és garzonlakások várhatóan nagyon gyorsan bérlőre fognak találni, ezért érdemes sietnie a diákoknak.

155 ezret is elkérhetnek egy garzonért

Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten az albérleteket 240 ezer forintos átlagáron kínálják a bérlőknek. A 40 négyzetméternél kisebb garzonlakások esetében az átlagos lakbér jóval alacsonyabb, 155 ezer forint. A legnagyobb garzonkínálattal rendelkező városrészek közül a XI. és XIII. kerületben 177 és 180 ezer forint az átlag. A XVII., XX. és XXI. kerületben 100 ezer forint körüli összegért is kínálnak kiadó garzonokat. A fővárosban bérelhető szobák átlagos díja pedig 80 ezer forint, de kerülettől függően nagy különbségek lehetnek ebben is.

A legnagyobb egyetemvárosok közül Győrben a 185 ezer forintos átlagos lakbérrel szemben a garzonok 105 ezer forintos bérleti díjjal szerepelnek a kínálatban, a szobák esetében 70 ezer forint az átlag. A debreceni albérletpiac 170 ezer forintos átlagos bérleti díjjal kezdi a szezont, míg a garzonokat 120 ezer, a szobákat 60 ezer forintos áron szerepelnek a kínálatban. Szegeden és Pécsen a 140 ezer és 135 ezer forintos átlagos díjhoz képest a 40 négyzetméternél kisebb lakásoknál 100 ezer, illetve 97 ezer forint a bérleti díj. Utóbbi városokban a kiadó szobák ára 60 ezer és 65 ezer forint. A miskolci garzonok 70 ezer forintos bérleti díja nem sokkal marad el a város teljes piacára jellemző 100 ezer forintos lakbérétől, a kiadó szobáknál 50 ezer forint az átlagos díj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik