Belföld

Pert nyertek Szabolcsban a megfenyegetett háziorvosok

Kummer János
Kummer János

Pert nyertek Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a megfenyegetett háziorvosok, az ügyeletben való részvételre kötelező határozatokat a bíróság megsemmisítette – értesült a Medical Online. A lap emlékeztet: a kormányhivatalok tavasszal közigazgatási határozatban kötelezték az új ügyeleti szerződést alá nem író háziorvosokat az ügyeletben való részvételre, egyúttal figyelmeztetésben is részesítették őket. A határozatokat Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei háziorvosok a Magyar Orvosi Kamara által támogatott pertársaságba szerveződve támadták meg.

A Debreceni Törvényszék július 19-én ítéletében megállapította, hogy a kereset alapos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei vitatott közigazgatási határozatokat megsemmisítette, és a hivatalokat új eljárás lefolytatására kötelezte.

Kimondta azt is, hogy a szerződés tartalmát – így például a díjazás kérdését, a sürgősségi ellátás feltételeit, az utazási költségtérítést, a helyettesítés rendjét – az Országos Mentőszolgálatnak és a háziorvosoknak közösen kell meghatározniuk.

Az ítélet végrehajtható, ellene fellebbezésnek nincs helye, legfeljebb a Kúriától kérhető rendkívüli jogorvoslat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei háziorvosokhoz hasonlóan Győr-Moson-Sopron vármegyében is bírósághoz fordultak az érintettek, de ott még nem született döntés – írja a Medical Online.

Kapcsolódó
Még mindig nem tudni, mikor és hogyan alakul át a budapesti ügyeleti rendszer
Azt viszont megtudtuk, hogy eddig a háziorvosok hány százaléka írt alá ügyeleti szerződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik