Belföld

Mesterséges intelligencia alapú kibervédelmi szolgáltatással megelőzhetők a többmilliós károk

Getty Images
Getty Images
Az elmúlt években drasztikusan megemelkedett a kibertámadások száma és egyre gyakoribbak a mobiltelefonos visszaélések, különösen a céges hozzáféréssel ellátott eszközök esetén. Felismerve a probléma súlyosságát, a Vodafone Magyarország a Lookout kibervédelmi szolgáltatást kínálja a vállalatok számára, melynek segítségével az adathalász támadások kivédhetők, jelentős anyagi károktól mentesítve a cégeket. Dobó Mátyással, a Vodafone Magyarország Vállalati Szolgáltatások Üzletág vezérigazgató-helyettesével a kiberbűnözés hazai vonatkozásáról, a mesterséges intelligenciát használó védelmi rendszer működési elvéről, és a benne rejlő lehetőségekről beszélgettünk.

Mi alapján gondolták, hogy erre igény lehet a magyar piacon – ennyire égető probléma a vállalatok számára a kiberbiztonság?

A tapasztalataink azt mutatják, – és ezeket a rendelkezésre álló hazai és nemzetközi statisztikák is alátámasztják – hogy míg az asztali számítógépek és a laptopok kibervédelme szinte magától értetődő, addig a vállalkozások a mobiltelefonok védelmére már jóval kevesebb figyelmet fordítanak, holott az ezeket az eszközöket érintő visszaélések száma is drasztikusan emelkedik. A Vodafone küldetésének tekinti a vállalkozások digitális fejlesztését, ezért is kínáljuk ügyfeleinknek a Lookout mobil kibervédelmi szolgáltatást, amely védelmet biztosíthat a mobileszközöket fenyegető hálózat-, eszköz-, alkalmazás- és tartalomalapú kockázatok ellen minden iOS, Android és Chrome OS mobileszközön, továbbá megoldást nyújt a kockázatok felismeréséhez és kezeléséhez is.

Lehet tudni, hogy az adathalászat-kiberbiztonság kérdésköre hozzávetőleg mennyi vállalkozást érint – akár világszerte, akár hazánkban?

Legyen szó vállalatot vagy magánszemélyt érintő támadásokról, a kiberbűnözés száma globális szinten folyamatosan emelkedik. 2022-ben világszerte megközelítőleg 5,5 milliárd ilyen támadást adminisztráltak. A támadásokkal okozott károk költségei 2022-ben 4,35 millió dollárra – több mint másfél milliárd forintra – emelkedtek, jelentős veszteségeket okozva ezzel az érintett cégeknek.1 Az említett statisztikák globális adatok, ám a hazai tapasztalatok mutatják, hogy Magyarországon is jelentősen emelkedik a kiberbűnözések száma, különös tekintettel a mobiltelefonokat célzó támadásokra.

Hogyan kell elképzelni a Lookout használatát, például mit kell beállítani a működés előtt?

A Lookout egy kimondottan mobileszközökre fejlesztett szoftver, egy webes kezelőfelülettel és egy könnyen átlátható mobilalkalmazással, amelyhez magyar nyelvű támogatás is elérhető a felhasználók számára.

A szoftver több mint 200 millió eszközből és több mint 120 millió alkalmazásból álló globális hálózat telemetriai adatait elemzi a mesterséges intelligencia segítségével, így képes észlelni és elhárítani a támadásokat.

Mi történik akkor, ha a Lookout veszélyt észlel?

A szokásostól eltérő viselkedés beazonosítását követően a Lookout el is hárítja azt, miközben összegyűjti és elemzi a kompromittálásra utaló jeleket – ezzel megóvva az eszköz használóját a lehetséges fenyegetésektől.

Miben különbözik egymástól a Lookout négy csomagja?

A Lookout négy csomagja minden üzleti igényt kielégít: a Start csomag védelmet kínál az alkalmazás-, eszköz- és hálózatalapú kockázatok ellen, szűri a veszélyes weboldalakat és adathalászat elleni védelmet ad, míg a Prémium csomag már például a mobilalkalmazások jelentette kockázatokat is azonosítja, kezeli a mobileszközök és mobilalkalmazások sebezhetőségét, proaktívan keresi a fenyegetéseket és adatszivárgás elleni védelmet biztosít.

Vannak olyanok, akiknek különösen ajánlott a használata? 

A kiberbűnözéssel szemben egyetlen iparág sincs biztonságban, de 2022-ben a banki és egészségügyi ágazatokat, az energia- és közműszolgáltatásokat, valamint a szállítás és a gyártás területén működő vállalatokat érintette leginkább2.

Iparágtól függetlenül a home office és hibrid munkavégzési formák elterjedésével új biztonsági kockázatot jelent a privát eszközök munkavégzésre történő használata, de az is, hogy sokkal bátrabban használjuk a vállalati eszközöket privát célokra. Különösen igaz mindez a mobiltelefonokra, amelyeken számos szenzitív információt tárolunk, emellett elsődleges munkaeszközökké is váltak. Mindezek miatt kiemelten fontos a mobiltelefonok kiber-sebezhetőségének csökkentése, melyre kiváló megoldást nyújt a Lookout.

 

1 Parachute: Cyber Attack Statistics – 2023. április
2 Lookout: The Global State of Mobile Phishing – 2023

Ajánlott videó

Olvasói sztorik