Belföld

Bende Balázs Tusványoson: „Azt tettük, amit tenni kellett”

Én azt gondolom, hogy azt tettük, amit tenni kellett

mondta Tusványoson a 444.hu videós újságíróinak Bende Balázs, a köztévé korábbi vezető szerkesztője, aki tavaly vonult vissza a nyilvánossától.

Bende az erősen kormánypárti hangoltságú televíziós jegyzetein túl egy 2020-ban kiszivárgott hangfelvétel miatt vált ismertté, amelyben például olyasmi hangzik el az általa vezetett munkaértekezleten, hogy „aki be van osztva, rá kerülhet a sor, hogy a megfelelő narratíva, a megfelelő módszer és irányvonal mentén anyagot kell írjon róla. Továbbra is az a felállás, hogy akinek ez nem tetszik, annak be kell menni a főnökhöz, le kell adni a felmondását és el kell menni”.

Bendével az újságírók rövid interjút készítettek, amelyben a közmédia politikai elfogultságáról, illetve visszavonulásának körülményeiről kérdezték.

Én azt gondolom, hogy itt nem elfogultságról volt szó, hanem inkább arról, hogy a magyar érdekek, és a magyar szemüvegen keresztül nézve.

– fogalmazott az állami televízió korábbi vezető szerkesztője.

Arra a kérdésre, hogy a közmédia a „magyar szemüveg” kifejezéssel írható-e le, nem pedig inkább pártosságról van-e szó, Bende azt mondta, hogy ők nem a külföldi hírügynökségekre, és nem a „nemzetközi, mindenféle véleményvezérekre” támaszkodtak.

„Én azt gondolom, hogy van bizony értéke a magyarságnak, van érdeke a magyarságnak, és ha ezen a szemüvegen keresztül nézzük, akkor igenis, talán másképp látjuk egy kicsit a világot, mint akár sterilen, akár mondjuk egy baloldali elfogultságú szemüvegen keresztül, vagy egy globalista szemüvegen keresztül nézve. És én szerintem ez a helyes út” – fejtette ki.

Bende a köztévétől való visszavonulását követő életéről azt mondta, alapvetően kutyatenyésztéssel foglalkozik, és ehhez kapcsolódóan más haszonállatokat, például szarvasmarhát, birkát, kecskét és szárnyasokat tartanak. Visszavonulása okait így kommentálta:

Nincs mögötte összeesküvés, nincs mögötte veszekedés a közmédiával, nincs mögötte csalódás a politikában, nincs mögötte meghasonlás, semmi. Egész egyszerűen egészségügyi indoka volt. Én elfáradtam.

A videóriportba kéretlenül beleszólt egy fesztiválozó is. Az önmagát székely emberként azonosító férfi többek között Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt és Pankotai Lili diákaktivistát bírálta éles szavakkal. Hadházyról példál azt mondta, „hát, itt volna, most szétugranám a fejét, vállalnám a felelősséget”, Pankotai Lilit pedig „büdös kurvának” nevezte, amit azzal idokolt, hogy zsebre dugott kézzel állt meg a köztársasági elnök előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik