Nagyvilág

Az M1 vezető szerkesztője: Ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják

A köztévé egyik értekezletén rögzített hangfelvételeket tett közzé a tavalyi EP-választási kampány időszakából a Szabad Európa. A 2019. március 4-én készült felvételen – mint az a 444.hu gyűjtéséből is kiviláglik – az egészen észak-koreai hangulatú kommentárjairól ismert Bende Balázs vezető szerkesztő beszél a külpolitikai rovat munkatársainak arról, mit vár el a kampányban tőlük.

A következő a szituáció. Mindenki tisztában van vele, hogy május végén európai parlamenti választások vannak, és biztos vagyok benne, hogy senkit nem ér váratlanul, ha azt mondom, hogy bizony ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza.

Bár a tavalyi EP-választáson semmilyen ellenzéki összefogás nem volt, az ellenzéki pártok külön listákon indultak, Bende kissé zavaros szófűzéséből is világos, hogy azért az MTVA talált olyan politikai szereplőt, akit támogathat:

Akit ez nem ér váratlanul, azoknak az a kijelentés sem lehet váratlan, hogy az intézmény, ha támogatja, az azt jelenti, hogy ennek megfelelően dolgozunk mindannyian. Nincs kérdés. A jövőben olyan kérdés sincsen, hogy milyen anyagot szeretnék kérni. Olyan kérdés sincsen, hogy hogyan kell megírni azt az anyagot. Aki nem tudja, az is elmehet haza, és nem is kell többet jöjjön.

Bende tisztázza, hogy a külpolitikai szerkesztőség sem marad ki az M1-en megszokott „politikai jellegű” anyagok készítéséből.

Elsősorban migráció, elsősorban Brüsszel, és egyebek. Itt akárki akármit szeretne hallani, el fogom keseríteni,  nem lesz kivétel. Aki be van osztva, rá kerülhet a sor, hogy a megfelelő narratíva, a megfelelő módszer és irányvonal mentén anyagot kell írjon róla. Továbbra is az a felállás, hogy akinek ez nem tetszik, annak be kell menni a főnökhöz, be kell adni a felmondását, és el kell menni. Nem kötelező senkinek itt dolgozni.

Majd azt is hozzáteszi, most szeretne mindenkitől egyértelmű választ kapni, hogy ezen körülmények között hajlandó-e a köztévében dolgozni.

Senkit nem tartok annyira értelmetlen és buta embernek, hogy ne fogja fel, hol dolgozik, és mi az elvárás.

Az értekezleten egy ponton megjelent Németh Zsolt hírigazgató is, akinek munkamódszereit plasztikusan írja le a beceneve: Pitbull. A Szabad Európa szerint ő azt magyarázta el a kollégáknak, hogy ha egy megszólalás nem elég erős, akkor meg kell hívni egy szakértőt, aki fogalmazhat sarkosabban, mint a híradósok.

Ez sem példa nélküli, csináltunk már ilyet is, hogy valaki mond valamit, de nem túl acélos. Értjük, hogy egyébként (…) ő oda akar baszni. Semmi gond, elmondjuk ezt a mondatot, és akkor megkérdezzük a Szánthó Miklóst, aki meg odabassza, hogy egyébként ez mit jelent. És akkor el is mondtuk korrektül azt az adott szituációt, de le is egyszerűsítettük a népeknek, hogy na, akkor ezt ezért kell így vagy úgy értelmezni.

Szánthó Miklós akkor még csak az Alapjogokért Központ igazgatója volt, két héttel később azonban kinevezték a fideszes médiaholding vezetőjének.

Kiemelt kép: Bende Balázs, a MTVA Hírcentrum kiemelt szerkesztője az oknyomozó újságírásról tartott szemináriumon 2013-ban. MTI Fotó: Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik