Belföld

Visszavonták a betegek laborvizsgálatainak korlátozását

Visszavonta az a magánszolgáltató a háziorvosok laborvizsgálat igénylő korlátozását, amely az országban számos helyen lát el közfinanszírozott laboratóriumi szolgáltatást, írja Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a 444-en.

A szakértő július 10-én megjelent cikkében írt arról, hogy Pest megyei háziorvosok kaptak levelet arról, hogy országos szinten korlátozhatják a betegek laborvizsgálatait. A levélben az állt, hogy 15 darabban korlátozzák az egy kéréssel kérhető laborparaméterek számát, azaz egyszerre 15-féle elem kérhető. Továbbá az is szerepelt benne, hogy a korlátozás vonatkozik a háziorvosok által kérhető sürgős laborkérésekre is, a jövőben indokolni kell ezek okát, a sürgősség tényét pedig a laborszolgáltató orvosigazgatója dönti majd el.

Ezeket az intézkedéseket most visszavonták, és mint írják:

a bevezetni kívánt változtatás miatt betegellátás nem maradhat el, a szükséges laborvizsgálatok továbbra is elrendelhetőek.

Kunetz emlékeztet, hogy a korlátozásokra eredetileg azért lett volna szükség, mert a laborvizsgálatok száma nyolcszorosan haladta meg azt a mennyiséget, amely vizsgálatszámot a NEAK teljes áron finanszírozott. „Valószínűleg itt is az előkészítetlenség miatt csúszik a teljes államosítás, addig is veszteségbe kényszerítve a magánszolgáltatókat”, jegyezte meg a szakértő.

Kapcsolódó
Sok háziorvos nem tud szabadságra menni, mert nincs helyettesítés
Vállalkozóként a háziorvosnak kell kifizetnie a helyettes bérét, ez akár napi 50 ezer forint is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik