Belföld

Az egész országban korlátozzák a betegek laborvizsgálatait

Pest megyei háziorvosok kaptak egy levelet a napokban, amelyből az derül ki, hogy országos szinten korlátozhatják a betegek laborvizsgálatait, írja a 444-en Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő.

A levél szerint 15 darabban korlátozzák az egy kéréssel kérhető laborparaméterek számát, azaz egyszerre 15-féle elem kérhető. Ez a korlátozás vonatkozik a háziorvosok által kérhető sürgős laborkérésekre is, a jövőben indokolni kell ezek okát, a sürgősség tényét pedig a laborszolgáltató orvosigazgatója dönti majd el.

A korlátozásokat és megszorításokat azért kénytelen bevezetni a laborszolgáltató, írja Kunetz, mert a laboratóriumi vizsgálat is a Teljesítmény Volumen Korlát (TVK) alá eső szolgáltatás. A TVK az Egészségtudományi Fogalomtár meghatározása szerint „a járóbetegellátásra és az aktív fekvőbeteg-szakellátásra vonatkozóan szolgáltatónként, éves szinten, havi bontásban meghatározott elszámolható teljesítmény mennyiség.”

A teljesítményen belül egy egységnyi finanszírozás 1,98 forint értéket képvisel, ami azonban a NEAK által meghatározott teljesítmény felett van, arra minimális finanszírozást nyújt, jelen esetben egységenként 0,144 forintot, azaz a normál finanszírozás hét százalékát. Így minél nagyobb arányú a NEAK által töredéken fizetett szolgáltatás, a szolgáltatónak annál nagyobb vesztesége keletkezik.

Az év első öt hónapjában 804 százalékos volt NEAK limiten felüli túlteljesítés.

A TVK-n felüli rész pedig veszteségként könyvelődik el, ráadásul a szolgáltatás költsége az energiaárak jelentős növekedése, illetve az infláció miatt is erősen megnőtt.

A levél szerint a probléma nem egyedi, hanem országos jellegű, és leginkább a magánszolgáltatókat érinti.

Kapcsolódó
Sok háziorvos nem tud szabadságra menni, mert nincs helyettesítés
Vállalkozóként a háziorvosnak kell kifizetnie a helyettes bérét, ez akár napi 50 ezer forint is lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik