Belföld

Sok háziorvos nem tud szabadságra menni, mert nincs helyettesítés

Mónus Márton/ MTI
Mónus Márton/ MTI

Sok háziorvos nem tud elmenni szabadságra, mert nincs aki helyettesítse – ezt mondták az RTL Híradónak nyilatkozó háziorvosok. Szerintük van olyan kollégájuk, aki évek óta csak néhány napot tud pihenni. Sokan nyugdíjas korúként is dolgoznak, de így is több mint 500 praxis tartósan nincs betöltve. A legnagyobb problémát az utánpótlás hiánya jelenti, jelenleg ugyanis 60 év a házigyerekorvosok átlagéletkora.

A taksonyi gyermekorvosi rendelőben Fábián Dóra az egyetlen orvos. Télen van, hogy naponta 100 gyereket is ellát itt, szabadságra menni pedig csak akkor tud, ha talál helyettest. Vállalkozóként a háziorvosnak kell kifizetnie a helyettes bérét, ez akár napi 50 ezer forint is lehet.

„Az alapellátásban nincs olyan, hogy az ember kiveszi a szabadságát” – erről már Póta György gyermek háziorvos beszélt az RTL Híradónak. A nagyobb rendelőkben egymás helyettesítésével oldják meg a szabadságolást, de vidéken sok helyen megoldhatatlan a helyettesítés.

Nagyon sok olyan kollégámról tudok az országban, akik évek óta pár napokra tudnak évente elmenni szabadságra mert egyszerűen képtelenek megoldani, hogy valaki az alatt az idő alatt ellássa a betegeket

– mondta Póta.

Mangó Gabriella, a  Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi csoportjának megbízottja szerint az egyik megoldás az lenne, ha a praxis finanszírozásában megkapnának a praxishelyettesítésre kifizetett összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik