Belföld europoli

Csütörtökön döntenek az Erasmus-pályázatokról, de nem biztos, hogy meg is kapják a pénzt az alapítványi egyetemek

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Úgy dönt a Tempus Közalapítvány az Erasmus+-pályázatokról csütörtökön, hogy az alapítványi fenntartású egyetemek (vagyis a hazai felsőoktatási intézmények túlnyomó része) nem biztos, hogy pénzt is fog kapni az uniós vita miatt. Így hiába minősít a Tempus győztesnek egy-egy egyetemet, és osztja szét a pályázati pénzeket, gyakorlatban egyelőre nem kaphatják meg a modellváltáson átesett egyetemek – hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

A támogatások megkötésének határideje november vége, ha addig nem tud megegyezni a magyar kormány az EU-val, akkor 2024 őszétől hoppon maradhatnak az alapítványok alá kiszervezett egyetemek diákjai. Csak a maradék állami egyetem hallgatóinak és oktatóinak (ELTE, Budapesti Műszaki Egyetem, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem) nem kell izgulniuk, ők továbbra is gond nélkül részt vehetnek a külföldi csereprogramokban.

Az egyeztetések Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vezetésével már fél éve zajlanak, és hiába tett már kisebb engedményeket a kormány, ezek az EU szerint nem elegendőek. Az Európai Tanács decemberi határozatában jelentette ki, hogy a vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségi és átláthatatlansági aggályok miatt nem vehetnek részt uniós finanszírozási programokban. Többek között azt kifogásolták, hogy politikusokkal töltötték fel ezeket az alapítványokat, akiket lényegében örök életükre bebetonoztak a pozíciójukba, működésük pedig teljesen átláthatatlan.

Kapcsolódó
Régebben sóval hintették volna be az egyetemi alapítványok helyét
Korábban az egyetemi autonómia védelme miatt sokkal szűkebb jogkörű testületeket kaszált el az Alkotmánybíróság.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik