Belföld

Németh Zsolt: Nem tudok egyelőre rendkívüli ülésről, de okosabbak leszünk Orbán és Erdogan egyeztetése után

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A kormány és a Fidesz-frakció is kezdeményezhetné rendkívüli parlamenti ülés összehívását a svéd NATO-csatlakozás ratifikálására, de még kivárnak. Németh Zsolt, a Külügyi bizottság fideszes elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, nem tud ilyen tervről, de Vilniusban ma biztosan egyeztet Orbán Viktor és Erdogan török elnök.

Nem tudok egyelőre rendkívüli ülésről, de okosabbak leszünk, miután Orbán Viktor és a török elnök egyeztet ma

– fogalmazott Németh.

Ez már csak azért is érdekes, mert Kövér László a múlt héten arról beszélt, hogy a svéd NATO-csatlakozás ügyében az Országgyűlésnek nem kell a törökökre várnia, akkor dönt, amikor akar.

Ha rendkívüli ülést nem hívnának össze a nyáron a témában, akkor a NATO-bővítés majd csak ősszel kerülhet elő újra. Méghozzá legkorábban szeptember végén lehet szavazás a svéd NATO-csatlakozásról, mivel a hvg.hu úgy tudja, szeptember 25-én kezdődik a parlament őszi ülésszaka.

Miután Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára hétfőn bejelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatja Svédország NATO-csatlakozási törekvését Szijjártó Péter kedden reggel Facebook oldalán ismertette a magyar álláspontot:

Kapcsolódó
Szijjártó Svédország NATO-csatlakozásáról: Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása
A kormány támogatja a NATO-csatlakozást, ezért is terjesztettük már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé - írja a külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik