Belföld

Szijjártó Svédország NATO-csatlakozásáról: Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása

Hegedüs Róbert / MTI
Hegedüs Róbert / MTI

Miután Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára hétfőn bejelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatja Svédország NATO-csatlakozási törekvését Szijjártó Péter kedden reggel Facebook oldalán ismertette a magyar álláspontot.

Szijjártó úgy fogalmaz, hogy:

Svédország kapcsán pedig szintén világos az álláspontunk: a kormány támogatja a NATO-csatlakozást, ezért is terjesztettük már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé. Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása.

Szijjártó egyébként a vilniusi NATO-csúcsra tart, Orbán Viktorral és Szalay-Bobrovniczky Kristóffal. 

A finn NATO-csatlakozást március végén szavazta meg az Országgyűlés. Svédország eredetileg Finnországgal együtt akart felvételt nyerni a NATO-ba, de Magyarország mellett Törökország is blokkolja Svédország felvételét a transzatlanti szövetségbe.

Áprilisban Gulyás Gergely, a  Miniszterelnökséget vezető miniszter még azzal indokolta a lépés elhúzódását, hogy előbb „bizalomerősítő lépésekre” van szükség, szerinte „nem segíti a folyamatot, hogy Svédország beszállt egy Magyarország elleni uniós perbe.” A miniszter ezzel a nyilvánosság előtt először kapcsolta össze a NATO-csatlakozás ügyét EU-s ügyekkel. Szijjártó Péter júniusban azt mondta, hogy:

Ha ezek a tisztességtelen svéd politikusi nyilatkozatok nem lettek volna, a parlament is könnyebben jutott volna át a szavazáson. Ezért a parlamenti képviselők majd mérlegelik, mikor jutnak el oda, hogy a kormány által javasolt ratifikációs szavazást napirendre tűzik.

A svéd miniszterelnök június végén arról beszélt, hogy Orbán Viktor megígérte, hogy Magyarország nem késlelteti tovább a svéd NATO-csatlakozást. Svédország a július 11-12-i, vilniusi NATO-csúcson szeretne taggá válni, de a magyar parlament még nem szavazott a tagságról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik