Belföld

Rendkívüli nyugdíjemelés: nyílt levelet kapott Orbán

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A nyugdíjasok tömeges, gyorsuló elszegényedésről írtak a kormányfőnek.

A kormányfőtől, mint az Idősek Tanácsának elnökétől nyílt levélben kért rendkívüli nyugdíjemelést a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet).

Mivel egyre gyorsul a nyugdíjasok tömeges elszegényedése, azt szeretnék, ha Orbán Viktor már a novemberi korrekció előtt, augusztusban 3 százalékkal emelné a nyugdíjakat.

A Nyuszet szerint még júniuban is 21,2% volt a nyugdíjas kosár szerinti áremelkedés, a nyugdíjas infáció átlaga pedig az első hat hónapban 25,1% volt, vagyis

a januári 15%-os emelés ellenére máig 10,1%-os vásárlóerő csökkenést szenvedtek el a nyugdíjasok.

Ahhoz, hogy év végéig összességében teljesüljön a 15%, az átlagos nyugdíjas árindexnek mostantól 4,9% alatt kellene maradnia. Ez igen valószínűtlen, az a legderűlátóbb szakértői becslések szerint is legalább 3–4 százalékponttal meghaladja a tervezettet, tehát a jelenlegi rendszer nem védi meg a nyugdíjasokat az inflációtól.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsában tömörült hét idősügyi szervezet Orbán Viktort arra is kérte,

szíveskedjék lehetővé tenni, hogy a NYUSZET képviselői ismertethessék érveiket és módszerüket az Idősek Tanácsa előtt, a nyugdíjak éves emelésének olyan átalakítására, melyek biztosítják a kormány azon ígéretének maradéktalan megvalósítását, hogy a nyugdíjemelés valós mértéke ne lehessen kevesebb, mint az adott évi átlagos infláció.

Kapcsolódó
Megvizsgálták a nyugdíjakat, elkeserítő eredményre jutottak
2019 óta elmarad az inflációtól a nyugdíjemelések mértéke, ráadásul komoly gond, hogy az időseket csak az év legutolsó hónapjaiban kompenzálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik