Belföld

Legalább 12 évre börtönbe küldené az ügyész Gyárfás Tamást emberölés miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Új szakaszába lép a Fenyő-gyilkosság tárgyalása, miután másfél nap után ismertették a teljes vádbeszédet, így a védői perbeszéddel folytatódik az eljárás a Fővárosi Törvényszéken. Az Index írása szerint a vádbeszéd ismertetése után az ügyésznő kérte, hogy a Fővárosi Törvényszék mondja ki bűnösnek Gyárfás Tamást az elkövetéskor hatályos 1978-as törvény szerint, ami alapján bűnös az egykori vállalkozó, Fenyő János ellen felbujtás, előre kitervelten elkövetett emberölés bűncselekmény elkövetése miatt.

Portik Tamás esetében is az 1978-as törvény alapján kérik, hogy mondják ki bűnösnek felbujtóként, előre kitervelten, nyereségvágyból, több ember ellen elkövetett emberölés miatt. Az ő esetében perújítás van érvényben, és bár most a Fenyő-gyilkosságról van szó, idevették az Aranykéz utcai robbantást is, ahol Portik szintén felbujtó lehetett. Ennek türkében őt életfogytig tartó börtönre ítélné az ügyész, ahonnan legkorábban harminc év múlva szabadulhatna.

A vádbeszéd ismertetése során előkerültek azok a hangfeltévelek, amelyeket korábban Portik rögzített. Ezek szerint a két férfi 2003 és 2004 között egy éven belül öt találkozót is abszolvált, amelyeket Portik titokban dokumentált.

Az ügyésznő szerint Portik több alkalommal is jelezte a beszélgetések alatt, hogy mekkora szívességet tett, pedig nem is ismerte „az embert”, aki még mindig élne, ha nem szabadítják rá.

Az Infostart beszámolója szerint az ügyész azt is világossá tette, hogy a hanganyagok egyértelműen bizonyítják, hogy Gyárfásnak és Portiknak közös titka van, továbbá egyértelműen olyan utalások vannak a beszélgetésekben, amelyek világosan cáfolják Gyárfás azon állítását is, hogy ő Portikkal csak pár alkalommal találkozott volna korábban.

Zárszavában az ügyész elmondta azt is, hogy Gyárfás Tamásnak volt indítéka és komoly szándéka is Fenyő János megöletésére, ezért a Magyar Úszó Szövetség egykori elnöke ellen a 12 évet meghaladó büntetés kiszabására tett indítványt úgy, hogy Gyárfást legkorábban büntetése négyötödének letöltése után helyezhessék szabadlábra.

Az ügyészi perbeszéd után Gyárfás Tamás védőjéé a szó, aki az Index szerint két doboznyi irattal készült a tárgyalásra.

Kapcsolódó
Aszpikos sonkatekercs, fanatizmus, terepjáró – történetek a Gyárfás–Fenyő háború frontvonalából
A Fenyő-gyilkosság ügyében vádat emeltek Gyárfás Tamás ellen. A Fenyő János tulajdonában álló Népszavát főszerkesztő, Gyárfással televíziós vitában is együtt szereplő Kereszty András írása a két médiamágnásról, csillapíthatatlan konfliktusukról, stílusukról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik