Belföld

Újabb fordulat a tűzoltók biztosítása ügyében: mégis közbeszerzést ír ki a BM

MTI / Mihádák Zoltán
MTI / Mihádák Zoltán

Meggondolta magát a Belügyminisztérium, és új közbeszerzési eljárást írt ki június 30-án a rendvédelmisek – tűzoltók, rendőrök és még sokan mások, összesen 77 ezer ember – élet- és balesetbiztosítására – értesült a hvg.hu.

Mint ismert, április közepe óta nem kaphatnak pénzbeli kártérítést a tűzoltók, mert megszűnt csoportos baleset- és életbiztosításuk. A munka közben bekövetkezett sérülés vagy halál miatt az érintettek hónapokon keresztül nem voltak jogosultak biztosítási sérelemdíjra.

A Belügyminisztérium (BM) június közepén közleményben reagált a hírre, amelyből kiderült, hogy azért nem kötötték újra a biztosításokat, mert az túl drága lett volna. A tájékoztatás szerint a tárca idén február 27-én közbeszerzést írt ki a csoportos élet- és balesetbiztosítási szolgáltatásra a 2023–24-re vonatkozóan, de túlságosan megdrágult a szolgáltatás. Mint írták:

A biztosítótársaságok a változatlan létszámadatok és kártérítési díjtételek ellenére radikális, többszörös szolgáltatási díjemelkedést tartalmazó ajánlatot adtak. A legkedvezőbb ajánlat 445,8 millió forint volt egy évre, a korábbi 122 millió forinttal szemben. Mivel a több mint 300 millió forintos áremelésre költségvetési fedezet nem állt rendelkezésre, ezért az eljárás eredménytelenül zárult.

Az akkori tájékoztatás alapján azonban a BM megoldást talált a helyzetre, mert az állomány nem maradhat biztosítás nélkül, Mint írták, a BM a „továbbiakban az elmúlt évek biztosítási díjaival megegyező összeget fizet ki a káreseményekből eredő károk mérséklése érdekében a korábbi biztosítotti körbe tartozó állománytagok részére. A támogatást visszamenőleges hatállyal, 2023. április 12-től biztosító szabályozás előkészítése megkezdődött.”

Ehhez képest most újabb fordulat történt.

Újra kiírták a tendert, szerintem a Belügyminisztérium is rájött, hogy az állomány biztonsága, és megtartása érdekében tisztább és megnyugtatóbb, ha biztosítóval szerződnek, nem pedig maguk végzik ezt

– mondta el a hvg.hu-nak a Magyar Rendvédelmi Kar elnöke, Powell Pál.

A portál úgy tudja, a döntésben az is szerepet játszhatott, hogy a tárcánál rájöttek, még ha a minisztérium áll is helyt ugyanazokkal a feltételekkel a 77 ezer rendvédelmis életéért és egészségéért, mint a korábbi években a biztosító, ezzel törvénysértő állapotot okoznak, mivel az 1996. évi XXX. törvény előírja például a tűzoltóknál a „külsős” biztosítást.

Az új tenderen – amelynél július 17. az ajánlattételi határidő – nem írt a Belügyminisztérium becsült összeget, így nem tudni, hogy van-e több pénze rá, mint eddig, vagy abban bízik, hogy a botrány hatására talán kevéssé lesznek „mohók” a biztosítók az ajánlatok árazásánál – írja a hvg.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik