Belföld

Nem volt rá elég pénz a költségvetésben, ezért maradtak biztosítás nélkül a tűzoltók

Szerdán megírtuk, hogy április közepe óta nem kaphatnak pénzbeli kártérítést a tűzoltók, mert megszűnt a csoportos baleset- és életbiztosítás és a munka közben bekövetkezett sérül vagy halál miatt az érintettek nem jogosultak biztosítási sérelemdíjra.

Csütörtökön a Belügyminisztérium (BM) közleményben reagált a hírre, amelyből kiderült, hogy azért nem kötötték újra a biztosításokat, mert az túl drága lett volna. A tájékoztatás szerint a tárca idén február 27-én közbeszerzést írt ki a csoportos élet- és balesetbiztosítási szolgáltatásra a 2023-24. évre vonatkozóan, de túlságosan megdrágult a szolgáltatás. Mint írták:

A biztosítótársaságok a változatlan létszámadatok és kártérítési díjtételek ellenére radikális, többszörös szolgáltatási díjemelkedést tartalmazó ajánlatot adtak. A legkedvezőbb ajánlat 445,8 millió forint volt egy évre, a korábbi 122 millió forinttal szemben.

Mivel a több mint 300 millió forintos áremelésre költségvetési fedezet nem állt rendelkezésre, ezért az eljárás eredménytelenül zárult – tette hozzá a tárca.

A tájékoztatás alapján azonban a BM megoldást talált a helyzetre, mert az állomány nem maradhat biztosítás nélkül:

[A Belügyminisztérium] a továbbiakban az elmúlt évek biztosítási díjaival megegyező összeget fizet ki a káreseményekből eredő károk mérséklése érdekében a korábbi biztosítotti körbe tartozó állománytagok részére. A támogatást visszamenőleges hatállyal, 2023. április 12-től biztosító szabályozás előkészítése megkezdődött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik