Belföld

Párbeszéd: visszavonták a balatonföldvári hatalmas vitorláskikötő építési engedélyét

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Tavaly szeptemberben a bíróság hatályon kívül helyezte a hatalmas vitorláskikötő építési engedélyét. A balatonföldvári Nyugati strand területén, a fürdőhelyet kettévágva egy 175 hajó befogadására alkalmas kikötő épült volna. A gigaberuházás ellen a helyi civilek többször is tiltakoztak.

A Párbeszéd a Facebook-oldalán jelentette be, hogy

a kikötő építési engedélyét is visszavonták.

Mint írják, a Pécsi Törvényszék ítéletében foglaltakat figyelembe véve döntött úgy a katasztrófa-védelmi hatóság, hogy visszavonja a balatonföldvári „strandkikötő” vízjogi létesítési engedélyét.

A helyi építési szabályzatot figyelmen kívül hagyó beruházással nem csak a környezetet tették volna tönkre, hanem egy Lánchíd hosszúságú betonmonstrumot is építettek volna a strand közepébe, egyszerűen megszüntetve a helyi strandot

– fogalmazott posztjában az ellenzéki párt.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrendnek köszönhetően a balatonföldvári polgármester 2020 tavaszán ki is írta a pályázatot, melyen egyedül a nem sokkal korábban az e-kikötő létesítésére 897 millió forintos állami támogatást elnyerő Balabo Kft. indult. A céget a helyiek tiltakozása ellenére ki is hirdették győztesnek:

Kapcsolódó
Elektromos kikötő épül a balatonföldvári strandon – az önkormányzat szerint megnyílt a lehetőség a járványt követő újjáéledésre
Csányi Sándor és a Viszkei testvérek érdekeltsége is állami pénzből fejleszthet kikötőt. Balatonfüreden négy vitorláskikötő építésére vagy fejlesztésére adtak közpénzt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik