Belföld

Novák Katalin Budapest megregulázására is áldását adta

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A köztársasági elnök a salátatörvényt is aláírta.

A Magyar Közlönyből derült ki, hogy a státusztörvény mellett Novák Katalin aláírta a Magyarország 2024. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló jogaszabályt is.

Ez az a klasszikus salátatörvény, amelyet a parlamenti vitában az ellenzék azért bírált, mert a jövőben Nagy Márton miniszter hatásköre már minden minisztérium vagyonára kiterjed, vagyis bármikor és bármit értékesíteni tud. Az ellenzék szerint a törvény – címével ellentétben – nem a költségvetést alapozza meg, csak további forrásokat, felhatalmazást ad a kormánynak.

A jogszabály tartalmaz rendelkezéseket az önkormányzat által biztosított járóbeteg-szakellátásról, valamint a CT- és az MRI-vizsgálatokról is. A kormánypárti képviselők által megszavazott jogszabály több mint félszáz törvényt módosít.

Lehetővé teszi az önkormányzatokat megillető állami támogatás visszatartását éppen annyival, amennyivel az államkincstárnak tartoznak. Mindez vélhetően válasz arra, hogy Budapest nem akarja befizetni a szolidaritási hozzájárulást, amely ellen a főváros vezetése pert is indított.

Karácsony Gergely főpolgármester a salátatörvény elfogadásakor Facebook-oldalán jelezte, a kormány ezzel törvényesíti a főváros és az állam között, a közösségi közlekedés finanszírozására létrejött megállapodás felrúgását. Szerinte ugyanakkor az új szabályozás

leginkább penetráns része, hogy ezentúl az önkormányzatoknak nem kell megmondaniuk, hogy milyen hitelfelvételhez kérik a kormány engedélyét és a kormánynak sem kell indokolnia, hogy ehhez miért nem járul hozzá. (…) Mondhatnánk, hogy ez a pofátlanság netovábbja. Pedig valójában eddig is pofára döntöttek: a fideszesek kaptak hitelt, a többiek nem.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik