Belföld

Megtalálhatta a módját a kormány, hogyan hajtsa be a fővárostól a szolidaritási adót

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

Egy fideszes módosító javaslat szerint meg lehetne vonni az önkormányzatoktól az állami támogatásokat olyan mértékben, amilyen mértékben az államkincstárnak tartoznak – írja a Telex. Gy. Német Erzsébet, a DK országgyűlési képviselője szerint ez azt jelenti,

a kormány elveheti Budapest állami támogatását, ha a főváros nem fizeti be a szolidaritási adót. – A kormány így nem csak Budapest, de a BKK állami támogatását is megvonhatja – véli az ellenzéki politikus.

A javaslat szövegezése szerint

ha a helyi önkormányzatnak a kincstárral szemben a nettó finanszírozásból adódóan tartozása áll fenn, a tartozásnak megfelelő összeget a kincstár beszámítja a 14. § (3) bekezdésébe tartozó fejezetből a helyi önkormányzatnak kifizetendő támogatásokból a központi költségvetés ”Önkormányzatok rendkívüli támogatása„, a ”Vis maior támogatás„ jogcím, valamint a Kormány rendeletében meghatározott jogcímek kivételével.

Karácsony Gergely főpolgármester áprilisban jelentette be, hogy a tehetős önkormányzatokat sújtó szolidaritási adóból 33 milliárd forintot fizetnek be, a fennmaradó 25 milliárdot viszont törvénytelen elvonásnak minősítik, melyet nem tudnak és nem is akarnak befizetni. A főváros az ügy miatt a Pénzügyminisztérium ellen pert indított a közigazgatási bíróságon.

Később egy költségvetési tanács által közzétett dokumentumból az is kiderült, hogy jövőre még 30 százalékkal emelkedik a szolidaritási adó összege, vagyis 2024-ben már 75 milliárdot kell fizetnie Budapestnek, tizenötször annyit, mint Tarlós István idején.

A főváros a szerdai közgyűlésen döntött arról, hogy 25 milliárdról 40 milliárd forintra emelik a főváros folyószámlahitel-keretét. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint erre azért volt szükség, mert hiányoznak a kormányzati pénzek a főváros költségvetéséből: nem kapták meg a pénzt a kormánytól a trolibeszerzésekre, több kormányzati intézmény tartozik (májusban 4,7 milliárd volt a számlatartozásuk), hiányzik a rezsitámogatás, de a Lánchídra sem utaltak még.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik