Belföld

Karácsony Gergely: Felfoghatatlan, hogy két barom gyorshajtó a szalagkorlátot is letarolva halálra gázolt egy kerékpárost

MTI/Mihádák Zoltán
MTI/Mihádák Zoltán

Felfoghatatlan. Meghalt egy kerékpáros az Árpád-hídon, mert két barom gyorshajtó a szalagkorlátot is letarolva halálra gázolta

– írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

Mint ismert, szombatra virradóan letarolta a szalagkorlátot, majd halálra gázolt egy épp ott tekerő biciklist egy autós Budapesten, ezek után visszapattant az úttestre, ahol egy másik kocsinak is nekicsapódott. Egy igazságügyi szakértő szerint az autós 130–150 kilométer/órás sebességgel száguldozhatott, mielőtt átszakította a szalagkorlátot és az sem kizárt, hogy a két autó versenyzett egymással.

A főpolgármester szerint felfoghatatlan,

  • hogy vannak akik úgy érzik, joguk van Budapesten százötvennel autózni,
  • hogy rendszeresek a gyorsulási versenyek többek között a Szentendrei úton és a Váci úton
  • hogy hibába van tökéletes technika a gyorshajtás kamerás büntetésére, a hatóságoknak valahogy mégsem sikerül ilyeneket felszerelni, sem a városban, sem a magyar autópályákon.

Felfoghatatlan az is, hogy a mikor a rendőrség mégis csinál időszakos sebességméréseket, amikből kiderül, hogy milyen sok a gyorshajtó, a kormány erre csak annyit képes mondani, hogy Budapesten dugók vannak, nem gyorshajtók. Felfoghatatlan, hogy ha az állam nem lép, akkor miért akadályozza, hogy legalább az önkormányzatok felszerelhessenek ilyen kamerákat. És az is felfoghatatlan, hogy miért lőtte ki valaki fegyverrel a főváros korábban kihelyezett kameráit

– tette hozzá.

Emlékeztetett, a Fővárosi Közgyűlés pár napja fogadta el Budapest közlekedésbiztonsági stratégiáját. Ebben is vállalták: ha törik, ha szakad sebességmérő kamerák telepítésével fellépnek az eszelős gyorshajtók ellen. Nem az ő dolguk lenne, de akkor is megteszik.

Karácsony egyúttal részvétét fejezte ki az elhunyt kerékpáros családjának.

A főpolgármester már február közepén azonnali intézkedéseket sürgetett, miután a Harminckettesek terén gázoltak halálra egy villamosra váró nőt.

Kapcsolódó
Svéd modell segíthet halálosbaleset-mentessé tenni Budapestet
2030-ig 50 százalékkal, 2050-ig nullára csökkentené a közúti balestek súlyos sérültjeinek és halálos áldozatainak számát Budapesten Karácsony Gergely. A cél rendkívül ambiciózus ugyan, ám egy svédországi modell már bizonyította, hogy hosszú távon nem lehetetlen vállalkozásról van szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik