Belföld

Németh Szilárd hozott ítéletet – írta a Fideszből kiszorított polgármester két iskolaigazgató eltávolításáról

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán

Vargáné Andrási Editet, a Katona József Általános Iskola igazgatóját és Málek Istvánt, a Kölcsey Ferenc Általános Iskola igazgatóját eltávolították az iskoláik éléről – írta Csepel polgármestere Facebook-oldalán.

Borbély Lénárd, a Fideszből kiszorított kerületvezető közölte, az igazgatók kinevezése lejárt, az új pályázatukat elutasították. Hozzátette:

Tudjuk, hogy a politikai ítéletet Németh Szilárd hozta meg.

Borbély ezt polgármesteri elődjéről és régi harcostársáról, a Fidesz alelnökéről írta, akivel az elmúlt években annyira elmérgesedett a viszonya, hogy jövőre független polgármesterjelöltként indul el Csepelen a helyi Fidesz jelöltjével szemben is akár, miután Németh Szilárdnak köszönhetően már nem tagja a pártnak.

Márciusban derült ki, hogy Németh kezdeményezésére feloszlatták, majd újjáalakították a helyi pártszervezetet. Az új tagok között már nem kapott helyet sem Borbély Lénárd, sem Ábel Attila alpolgármester, noha mindketten kérvényezték az újrafelvételüket.

Borbély az eltávolított iskolaigazgatókról szólva most azt írta, számára a két igazgató szakmaisága és elhivatottsága megkérdőjelezhetetlen. Elmozdításuk súlyos kárt okoz és nagyon rossz folyamatot indít el.

A polgármester arra kérte a szülőket és a diákokat, hogy közösen álljanak ki értük.

Ábel Attila pedig arról írt hozzászólásában, hogy bár a tüntetések egy részét, azok stílusát nem tudta elfogadni, „ezzel együtt is joguk van a tanároknak a szabad véleménynyilvánításhoz, akár a sztrájkhoz is. Azért kirúgni bárkit, mert részt vett vagy támogatott egy sztrájkot, a demokrácia szembeköpése. Jobboldali, kormánypárti emberként tiltakozom ellene!”

Németh és Borbély ellenségeskedésének fő oka Németh azon régi sérelme, hogy Borbély polgármesterként nem adta át neki a rezsibiztos által gründolt KIMBA Birkózóakadémia melletti vízparti területet, hogy ott építse meg dédelgetett tervét, a sportkollégiumot. Németh az ifjúsági tábor területén szerette volna felhúzni a birkózókollégiumot, a polgármester azonban közvélemény-kutatást is végeztetett, amiből az jött ki, hogy a kerület lakóinak többsége azt szeretné, ha máshová kerülne a több szintes, hotelnek is beillő épületegyüttes. Az ügyet végül egy régebbi kollégium felújításával rendezték, a Duna-parton pedig elindult egy komolyabb köztéri sportfejlesztés, amelyet a napokban adnak át a közönségnek.

Németh Szilárd pénteki bejegyzéséből azonban úgy tűnik, hogy nem emésztette meg a történteket. Azt írta, hogy megdöbbent, amikor értesült arról, hogy Borbély Lénárd és Märtz József, a Magyar Birkózó Szövetség elnökségi tagja egyetértésben lehetetlenítette el a KIMBA-kollégium építését, most pedig

a kollégiumunk helyén közpénzen, a csepeli adófizetők közel egymilliárd forintjából Märtz úr Hollandi8 luxusétterme és betonalapú teniszpályák nőttek ki a földből.

Märtz egyébként annak a csepeli birkózó egyesületnek a vezetője, amelynek nevében Németh támogatást nyert a KIMBA létrehozására, és amelyet aztán a megépült birkózóakadémiából a rezsibiztos kitiltott. Az egyesület vezetője vállalkozóként Csepel központjában üzemetetett éttermet, amit most átköltöztetett a Duna-partra. Märtz lapunknak azt mondta, semmi köze az adófizetők pénzéhez, „négy falat” bérelt ki a területen, az étterem vendégterét és a teraszát saját pénzén fejlesztette.

Kapcsolódó
Akár a Fidesz ellen is elindul 2024-ben a Fideszből kiszorított csepeli polgármester
Az önkormányzati választáson Borbély Lénárd furcsa helyzetet produkálhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik