Belföld

Házkutatást tartott a rendőrség az újpesti médiacégnél

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Házkutatást tartottak a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói a hét végén az újpesti önkormányzat médiacégénél. Az Újpesti Sajtó Kft. jelenlegi ügyvezetője, Ungi Veronika a 24.hu megkeresésére megerősítette az információt, és elmondta: a rendőrök azért jelentek meg a cégnél, mert „az előző ügyvezetés alatt készült audiovizuális tartalmakat és az azokhoz kapcsolódó dokumentációkat” keresték. Az ügyvezető szerint a cég munkatársai átadták a rendőröknek a keresett anyagokat.

A BRFK Szabó Balázs független – korábban jobbikos – önkormányzati képviselő feljelentése nyomán rendelt el nyomozást az újpesti polgármester, a Momentum színeiben megválasztott, de azóta már a DK fővárosi frakciójában ülő Déri Tibor 119 imázsvideója ügyében.

Szabó lapunknak azt mondta, a feljelentését még májusban, az újpesti és a budapesti rendőrkapitányok jelenlétében megtartott testületi ülésen adta át a rendőrségi vezetőknek. Mint mondta, a 2019 novembere és 2021 júliusa között lezajlott gyanús pénzkifizetések miatt úgy érezte, hogy a Fidesz által is többször felemlegetett ügyben „tetten érhető a bűncselekmény”. A videók egyébként a Mi Hazánkhoz köthető Magyarjelen.hu szerint régóta feszültségforrást jelentenek a hatpárti ellenzéki koalíción belül. Az Újpesti Sajtó Kft. felügyelőbizottságának korábbi momentumos delegáltja, Tompos Márton, aki azóta bekerült az Országgyűlésbe (és akinek tehát Déri akkoriban még a párttársa volt), már 2021-ben tiltakozott a gyenge minőségű, adásba soha nem kerülő videók és az ezek elkészítéséért felvett milliók miatt.

A történet lényege Szabó szerint az, hogy a 2019-es önkormányzati választás után az újpesti médiacégen keresztül a Glokalis Kft.-t bízták meg olyan videótartalmak legyártásával, amelyekben a Momentumból időközben kilépett polgármester szerepel. Szabó elmondta, hogy a cég havi hét videóra kapott szerződést, darabonként nettó 180 ezer forintért, így végül száznál is több videónak kellett volna elkészülnie. Csakhogy ezek túlnyomó részét a feltételezések szerint egyik önkormányzati oldalon sem publikálták. Sőt, a videókat akkor sem adták ki, amikor a képviselő kérte, így felmerült a gyanú, hogy sok közülük nem is készült el.

Szabó szerint az is érthetetlen, hogy miért ez a cég kapta a megbízást, amikor az önkormányzati médiacégnek is megvolt a kapacitása hasonló anyagok gyártásához. Állítása szerint azért, mert az Soós Edvinhez köthető, akiről a Mandiner tavaly tavasszal azt írta, hogy már a 2019-es önkormányzati választás előtt feltűnt Újpesten, de dolgozott a XV. kerületben és Tatabányán is, és voltak megbízásai Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt, valamint Varju László DK-s országgyűlési képviselő mellett is. A kapcsolatról korábban a már említett Magyar Jelen írt, azt állítva, hogy a Glokalis Kft. tulajdonosai között szereplő Visontai Kálmán valaha Soós osztálytársa volt.

Déri Tibor polgármestert is megkerestük azzal, igaz-e, hogy a Glokalis Kft. több mint száz videót készített, és ezekre miért volt szükség. Az önkormányzat sajtóosztálya azt írta, hogy a cég 2020-tól 102 videót készített közéleti témákról. Mint írták, köztudott, hogy ma már a videós tartalommarketing kihagyhatatlan elem a kommunikációban. Hozzátették, a videók jelentős része most is megtalálható különféle online felületeken, a többi pedig későbbi felhasználásra rendelkezésre áll.

A BRFK sajtóosztálya azt írta lapunknak, hogy hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen folyik eljárás. A házkutatásról a folyamatban lévő eljárásra tekintettel nem adtak ki részleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik