Belföld

Kocsis Máté szerint a Mi Hazánk is háborúpárti

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Interjút az Indexnek Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. A beszélgetés elején szóba került, hogy a kormánypárti CÖF plakátkampányt indított arról, hogy háborúpárti az ellenzék, ám se MSZP-s, se LMP-s, se jobbikos, se Mi Hazánk-os politikus nem szerepel rajtuk. Kocsis Máté szerint ennek az az oka, hogy a CÖF nem tartotta fontosnak, hogy „jelentéktelen politikusokat vagy eljelentéktelenedett pártokat említsen”. A Mi Hazánkról elmondta, hogy ők nem a baloldali ellenzék része, de bizonyos szempontból mégis háborúpártiak:

Olyan értelemben háborúpártiak, hogy ők sem követelik a békét kellő hangsúllyal, nem szavazták meg a békepárti nyilatkozatot sem.

Kocsis úgy véli, hogy „Oroszország agressziója vitán felül áll”, ám az unió nem az agresszió megszüntetését, hanem a háború eszkalációját forszírozza.

Megjegyezte: „dicső főpolgármesterünk egészen odáig jutott, hogy szerinte már Magyarország is hadban áll. Hála istennek, itt nem tartunk, de csak azért, mert nem a baloldal kormányoz”.

A Fidesz politikusa úgy látja, a fegyverküldés növeli az eszkaláció veszélyét, így az unió tűzzel játszik, ráadásul szerinte néhány tagország visszatartott pénze is könnyen lehet, hogy már Ukrajnában van.

Kocsis Máté a visszatartott uniós források kapcsán elmondta:

Ha Magyarország nem azt mondja az LMBTQ-propaganda, a háború és a migráció kérdésében, amit a liberális politikusok hallani akarnak, akkor Brüsszel visszaél a hatalmával és nem adja át a nekünk járó pénzeket. Ilyen egyszerű játék ez.

Arra felvetésre, hogy a kormány a tanárok fizetésemelését miért nem hazai forrásból oldja meg, Kocsis elmondta: a bérrendezés egy részét hazai forrásból valósítanák meg, a másik részét pedig a Magyarországnak járó uniós forrásokból finanszíroznák. Azt egy „nagyon goromba hozzáállásnak” tartja, hogy „valakik Brüsszelben ideológiai alapon kivesznek egy jelentős részt a magyar költségvetésből, majd megkérdezik, hogy miért nem költöttük el, például a tanárokra”.

A legutóbbi Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén ismertetett információkat az ellenzéki összefogás külföldi pártfinanszírozásának ügyében Kocsis javaslatára feloldották a titkosítás alól. Kocsis szerint így „már mindenki olvashatja a dollárbaloldal pénzügyeinek szövevényes történetét”.

Összességében a dollárbaloldal ügye komoly veszély Magyarország szuverenitására nézve, ami ellen fel kell lépni

– vélekedett a kormánypárti frakcióvezető, aki szerint „ha ők nyerik meg a 2022-es választást, akkor lényegében amerikai baloldali milliárdosok akarata szerint alakult volna kormány Magyarországon”.

Kocsis Máté szerint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is ott van a tíz-tizenöt lehetséges jobboldali főpolgármester-jelölt között, akik Karácsony Gergelynél jobban tudnák vezetni a fővárost. A kormánypárti politikus „hülyeségnek” nevezte azt a felvetést, hogy 60 százalékos Karácsony Gergely támogatottsága a fővárosban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik