Belföld

Medián: a budapestiek elsöprő többsége szerint a kormány azért tesz keresztbe a fővárosnak, mert ellenzéki vezetése van

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A budapestiek túlnyomó része gondolja, hogy a kormány azért nehezíti a főváros anyagi helyzetét, mert ellenzéki vezetése van, de a többség így is elégedett Karácsony Gergely munkájával. Körükben a főpolgármester a legnépszerűbb politikus – derül ki a Medián és a 21 Kutatóközpont felméréséből, melyet a HVG közölt.

A fővárosiak háromnegyede érzékeli, hogy Budapestnek pénzügyi nehézségei vannak, és ezt a kormánypárti szavazók közel kétharmada is így látja. Mindössze tíz százaléknyian gondolták úgy, hogy megfelelő a város pénzügyi helyzete.

A felmérés szerint

a fővárosi választók több mint fele szerint jelenleg a város sokkal vagy valamivel több adót fizet, mint az előző, fideszes városvezetés idején.

Mindössze 14 százalék gondolta, hogy ugyanannyit, 8 százalék pedig azt, hogy kevesebbet. A megnövekedett adóterheket a megkérdezettek 59 százaléka kifogásolta, 26 százalékuk pedig indokoltnak tartotta a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Csak a válaszadók 17 százaléka gondolta úgy, hogy a fővárost ugyanúgy kezeli a kormány, mint más településeket, miközben a

a budapestiek elsöprő többsége, 73 százaléka látta úgy, hogy a kormány azért nehezíti a főváros anyagi helyzetét, mert ellenzéki vezetése van.

A kormánypárti szavazóknak is mindössze a fele érzékelt egyenlő bánásmódot.

Karácsony munkájával a válaszadók többsége elégedett: 59 százalékuk jónak vagy nagyon jónak ítélte meg a teljesítményét. A budapestiek körében Karácsony a legnépszerűbb politikus. Egy 100-as skálán 50 pontot ért el, nem sokkal előzi meg a 48 pontot szerző Donáth Annát, a Momentum EP-képviselőjét, valamint Tarlós Istvánt, az előző főpolgármestert, aki 45 pontot kapott.

A fővárosiak rokonszenve a választási preferenciákban is megjelenik, ugyanis kétszer akkora arányban (56 százalék) szavaznák meg Karácsonyt főpolgármesternek, mint egy fideszes jelöltet (28 százalék).

Módszertan:

A felmérést a HVG megbízásából április 11-e és 13-a között készítette a Medián és a 21 Kutatóközpont 1000 fős reprezentatív fővárosi minta telefonos megkérdezésével. A minta torzulásait súlyozással korrigálták, így jól tükrözi a szavazókorú budapesti lakosság nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik