Belföld

Ács polgármestere szerint hisztéria, ami a kínai katódgyárral kapcsolatban zajlik

Ha ránéz az embert, azt hiszi, hogy ez nem is egy gyár, hanem valamilyen kastély vagy mit bánom én micsoda. Ha hirtelen ránéz az ember azt hiszi, hogy Amerikából küldték azt a képet, de nem, hanem ez Kínából, a központból származik

– így beszélt Szentirmai István, Ács fideszes polgármestere a városban épülő katódgyár látványtervéről az ATV híradójának. A tervek szerint 2026-ra elkészülő gyár építését Szijjártó Péter június 21-én jelentette be. Ez lesz a kínai Huayou Cobalt első európai üzeme.

Néhány nappal a külügyminiszter bejelentése előtt Ács polgármestere még cáfolta, hogy akkumulátorüzem létesül a településen.

A katód az elektromos akkumulátor nélkülözhetetlen része. Az 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet teremtenek.

A polgármester ígéretéhez híven a város Facebook-oldalán igyekszik tájékoztatni a lakosságot, egyik posztjában például azt taglalja, hogy nem akkumulátor gyár, hanem katódüzem épül, és hogy a cég hivatalos tájékoztatásából kiderül, hogy nincs környezetterhelés és szennyezés.

A hétvégén helyi civilek nyílt levelet írtak a polgármesternek, amelyben azt kérik, közmeghallgatáson tájékoztassák a lakosságot a pontos tervezett technológiáról, az engedélyeztetés folyamatáról, az elvárható hatástanulmányok eredményeiről.

Szentirmai István polgármestere az ATV-nek azt mondta:

Véleményem szerint egy hisztéria folyik ebben a témában, hisz úgy, ahogy én sem tudok minden erről még teljesen, ők is alapjában véve olyanról nyilatkoznak, amit nem tudnak pontosan, hogy milyen körülmények lesznek.

A polgármester egyébként tartana fórumot az ügyben, de azt mondja, majd csak akkor, ha több információ birtokában lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik