Belföld

Az ácsiak sem akarnak akkumulátorgyárat, Czunyinétól is bocsánatkérést várnak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szijjártó Péter külügyminiszter június 21-én, szerdán jelentette be, hogy Ácson is akkumulátorgyár épül, ez lesz a kínai Huayou Cobalt első európai üzeme, a beruházás értéke 520 milliárd forint. A település fideszes polgármestere, Szentirmai István pár nappal korábban még cáfolta, hogy akkumulátorüzem létesül Ácson. A politikus így fogalmazott: „Bár polgármesterként kértem, hogy a hangulat és indulatkeltéstől próbáljon mindenki távol maradni, mégis elindult egy olyan latolgatás, miszerint akkumulátor üzem létesülhet Ácson. Ezt most szeretném megcáfolni. Mivel a befektető kérésére – üzleti érdekeit szem előtt tartva – azt nem lehet egyelőre publikálni, hogy milyen jellegű üzem szeretne idetelepülni, de azt kijelenthetem, hogy nem akkumulátor gyárról van szó és semmi olyanról, ami a környezetünkre negatív hatással lenne.”

Később aztán megmagyarázta, hogy miért mondta ezt. A megoldása az volt, hogy nem akkumulátorüzem, hanem katódüzem létesül.

A gyár városba telepítése, illetve a polgármester és a térség országgyűlési képviselőjének, Czunyiné Bertalan Juditnak ügyben tanúsított magatartása nem nyerte el a helyiek tetszését.

– Ön korábban tagadta, hogy akkumulátor gyártáshoz kapcsolódó, vagy veszélyes üzem tervez települni városunkba! 6 nappal korábban politikai hangulatkeltésnek, hergelésnek nevezte az információ hiányában találgatni kénytelen lakossági megnyilvánulásokat, holott önnek lehetősége és kellő információja lehetett már akkor is a tervezett beruházásról – írta nyílt levelében a Kiáll(t)unk Ácsért csoport. A civilek szerint a polgármesternek nem pusztán gazdasági és politikai elkötelezettség mentén kellene választóit és a város polgárait képviselni, hanem „a többségi jólét érdekében, azok testi épségének megóvása érdekében is mérlegelnie kell döntéseit, politikai elkötelezettségéhez kötődő pártfegyelmi meggyőződése ellenére is”.

Erős csúsztatásnak nevezték, hogy Szentirmai autóalkatrésznek nevezte a katódot. „Kérjük frissítse fel élettani ismereteit az úgynevezett akkumulátor „alkatrészek” – cobalt, nikkel, stb. – tekintetében” – írták a polgármesternek.

„Polgármester Úr! Állampolgári jogaink mentén elvárjuk, hogy hívjon össze rendkívüli és nyílt – nem online, virtuális, hanem személyes megjelenésen alapuló – közmeghallgatást, melyen

ön és a területért felelős parlamenti képviselő Czunyiné dr. Bertalan Judit nézzenek a választóik és a város polgárai szemébe és kérjenek bocsánatot felelőtlen kommunikációjuk és a település veszélyeztetése miatt!

A civil szervezet tagjai kíváncsiak a tervezett technológiára, az engedélyeztetés folyamatára, a hatástanulmányok eredményeire, hogy kik fognak dolgozni a 900 főt foglalkoztatni szándékozó üzemben.

Az Ácson tervezett gyár Bana és Bábolna lakosai között is felhábporodást váltott ki. Az üzem közel azonos távolságra lesz e három településtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik