Belföld

Betörő fosztotta ki a recski család házát, akiknek menekülniük kellett a bányából ömlő sárlavinától

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Recsken járt a Blikk, ahol az újabb esőzés miatt ismét sártengerré változott a bánya alatti utca. A most pénteki vihar és a szombati eső a szomszédos bányából hordta a sarat az egyik utcába és az udvarokba. A lakók egy része a korábbi sárlavina után saját felelősségre visszaköltözött, de sokan most már nem akartak visszamenni a házukba. (Június 8-án a hatalmas esőzés után is iszap öntötte el Recsken a Hunyadi sor utolsó szakaszának mintegy húsz lakóingatlanát. A történtekről helyszíni riportban számoltunk be.)

A Blikknek most Kovács József nyilatkozott, aki a falu sportcsarnokában lakik a családjával. Ottmaradt állatait ment etetni a lezárt utcába, amikor észrevette, nyitva van az ajtó, kifeszítették a zárat, kifosztották a lakását.

Gyomorforgató, hogy egyesek ezt a helyzetet is kihasználják, hogy a lakhatatlanná vált, életveszélyes otthonomból elviszik, amim még ottmaradt. Hétéves, kitűnő tanuló kisfiammal lettem hajléktalan, s más hibájából egy szociális bérlakást kell elfogadnom a saját házam helyett, amit a szüleim a két kezükkel építettek fel. Feljelentést tettem a rendőrségen a lopás miatt, de kétlem, hogy megtalálnák a tettest, aki még azt is megnehezítette a betöréssel, hogy kényszerből, máshol kezdjünk új életet. A rendőrök már semmit nem őriznek, elvitték a háztartási gépeimet, muszáj visszamennem, mert ha nem ülök rá a holmijaimra, azokat is elviszik.

A bányacég, az Andezit-Bau Kft. egyébként Nagy István, valamint a fideszes Kósa Lajos barátjaként elhíresült Fiák István tulajdona. A kft. a helyiek elmondása szerint 100 ezer forintos gyorssegélyt osztott ki családonként a június eleji káresemény után. Az RTL szintén forgatott a helyszínen, ők is megpróbálták szóra bírni a NER-közeli céget, de a vállalkozás továbbra sem hajlandó kommentálni a történteket.

Üzletben a Kósa családdal, rágalmazásért elítélve

A recski kőbányának két tulajdonosa van: Nagy István vállalkozó és Fiák István ügyvéd, utóbbi Kósa Lajos közeli ismerőse, ügyvédje, barátja. Fiáknak a bányája mellett egy tavaly veszteséges tanácsadói cége (Big Fish) és egy szintén veszteséges ingatlanvállalkozása (Flat Hunt) van az Opten szerint. Fiák Egyébként Meló-Diák ügyvezetője. Fiák korábban a Kósa családdal is üzletelt. Például akkor, amikor az általa alapított Tócó-Pece Kft.-t épp ő adta el Kósa feleségének. Ez emlékezetes akvizíció volt , mert a jogász 2017 márciusában az addig üzleti tevékenységet nem végző, ám időközben 139 milliósra feltőkésített céget névértéken, mindössze 6 millió forintért adta el Kósa Lajos feleségének. Fiák egyébként együtt dolgozott Kósa Lajossal a korcsolyaszövetség elnökségében is, sőt, még a „csengeri örökösnő” ügyében is felbukkant. Az pedig már viszonylag friss hír, hogy Fiákot rágalmazásért el is ítélték első fokon, miután kiderül, hogy valótlan információkat adott az Origo újságírójának a Human Operator Zrt. állítólagos ügyeiről.

Kapcsolódó
„Ha többet esik, ez megölt volna minket” – így ömlött rá a NER-közeli bánya a falu végére
Recsken a múlt csütörtöki özönvíz miatt több mint negyven embernek kellett elhagynia az otthonát, a mai napig nem térhettek haza. A településen nem pusztán az eső volt a probléma, hanem a falu fölötti, nemrég megnyitott kőbánya is, illetve az onnan lezúduló iszap. A helyiek hónapok óta mondogatták, hogy baj lesz a bányából, amelynek működtetője egyelőre százezer forintot adott a károsult családoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik